Infrastructură rutieră modernă în Mica Romă- Două străzi din Blaj modernizate cu fonduri europene
În perioada 12 martie 2010 – 11 februarie 2012 Municipiul Blaj, în calitate de beneficiar, a implementat proiectul “Modernizare străzi urbane Tudor Vladimirescu şi Mihail Kogălniceanu în Municipiul Blaj, judeţul Alba”, beneficiarul propunându-şi ca obiectiv general “îmbunătățirea accesibilității Regiunii de Dezvoltare Centru, respectiv Municipiului Blaj și a mobilității populației, bunurilor și serviciilor, în vederea stimulării dezvoltării economice competitive și durabile”. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional și are o valoare totală de 9228349,10 lei, din care 7582791,36 lei reprezintă finanțare nerambursabilă alocată conform contractului.
Obiectivul specific vizat de proiect l-a reprezentat modernizarea străzilor Tudor Vladimirescu și Mihail Kogălniceanu din Municipiul Blaj, străzi urbane de categoria de importanță III, în lungime totală de 2875 m, suprapuse pe DN 14 B Teiuș – Blaj – Copșa Mică, pentru a contribui la fluidizarea traficului urban și reducerea timpului de transport în medie cu cel puțin 14609,71 tone km/zi cu o valoare a economiei de 120267,12 euro / an (transport mărfuri), respectiv 804,3 ore în valoare totală de 133194,6 euro / 240 zile lucrătoare / om / an, eliminarea blocajelor rutiere aferente DN 14 B în municipiul Blaj și ameliorarea conexiunilor Municipiului Blaj cu principala zona industrială a orașului, DJ 142 (spre județul Mureș), DN7 (Alba Iulia – Arad – graniță) și continuarea legăturii spre Teiuș (județul Alba) sau Copșa Mică / Mediaș (județul Sibiu) pe DN 14 B.
Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt: 3400 de participanţi la trafic, zilnic; 2500 de cetăţeni ai Muncipiului Blaj, rezidenţi în zonă; 60 de agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în zone industrială; 2300 de persoane angajate pe platform industrial a Municipiului Blaj; 1000 elevi participanţi la activităţile educaţionale ale Colegiului Naţional Inochentie Micu Klein.
La un an de la finalizarea lucrărilor, Primăria Municipiului Blaj respinge, în continuare, acordarea recepției finale la lucrările de canalizare din cadrul proiectului european de modernizare a străzii Tudor Vladimirescu, din cauza numeroaselor deficiențe constatate în timp.
Finalizat în decembrie 2011 din fonduri europene, ultimul tronson al străzii Tudor Vladimirescu prezenta, la doar o lună de la darea în folosință, numeroase deficiențe de construcție, majoritatea acestora fiind cauzate de lucrările defectuoase executate la nivelul infrastructurii subterane de către cei doi antreprenori stabiliți în urma licitației publice.
Deşi efectiv lucrările s-au terminat primarul municipiului Blaj, Gheorghe Rotar a precizat faptul că Primăria municipiului Blaj a refuzat ferm să acorde recepția finală pentru lucrarea de canalizare și a solicitat în repetate rânduri constructorilor să remedieze deficiențele semnalate.
Acestea se întind pe un tronson de 400 ml și constau în denivelări ale drumului din cauza tasării necorespunzatoare a straturilor de sol inferioare.
Deși inițial constructorii și-au asumat răspunderea pentru deficiențele apărute, angajându-se să remedieze pe cheltuială proprie tronsonul de stradă afectat, acest lucru nu s-a mai întâmplat.
Din acest motiv administrația publică locală s-a îndreptat, în luna octombrie din anul trecut, împotriva celor două firme responsabile de reabilitare. Primăria Municipiului Blaj solicită, în instanţă, constructorilor să refacă lucrările, în concordanță cu specificațiile tehnice prevăzute în contract, sau să suporte financiar execuția acestor reparații de către administrația publică locală.
Cel mai recent termen stabilit de Judecatoria Blaj în acest litigiu a avut loc săptămâna trecută, pe 5 martie.