Investiţii de 40 de milioane de euro la Cupru Min Abrud
Societatea din Abrud nu va fi vândută, ci doar producţia realizată timp de 7 ani
Prezent la Alba Iulia, secretarul de stat în Ministerul Economiei Bogdan Badea a precizări privind investiţiile de la Cupru Min Abrud: „În acest meoment se derulează o procedură de atragere de investitori. S-a analizat mult la Ministerul Economiei care este soluţia optimă pentru Cupru Min. Am ajuns la concluzia că cel puţin în această fază, când societatea nu implementează o serie de investiţii, să nu se meargă pe o formă de privatizare. Am dorit să mergem exclusiv pe o procedură de atragere de investiţii, învâţând şi din experienţele foştilor guvernanţi care au dus către un eşec al privatizării Cupru Min.
Am analizat aceste variante: în momentul de faţă s-a stabilit la nivelul societăţii un necesar de investiţii, pe următorii 3 ani, de 40 de milioane de euro, care înseamnă investiţii de mediu, investiţii în retehnologizare, investiţii semnificative în descopertă. În ceea ce priveşte descoperta, investiţiile normale în descoperă nu au mai fost făcute de 6-7 ani, ceea ce conducea la blocarea activităţii într-un an-un an jumătate.
În acest moment s-au depus documentele de calificare pentru intrarea în etapa de ofertă preliminară şi negociere, şi ulterior ofertă finală. Am dorit ca la această procedură să participe acele firme cu expertiză şi cu forţă financiară reală, care să aibă capacitatea reală să asigure aceste sume de bani. S-au luat o serie de măsuri în ceea ce priveşte garanţiile. Oferta finală va fi însoţită de scrisoare de garanţie bancară pe toţi cei 40 de milioane de euro, astfel încât să nu avem surprize ca după ce se adjudecă respectiva procedură, să fim în puşi în situaţia în care de fapt investitorul să nu aibă bani, să nu poate să furnizeze la timp sau alte situaţii care s-au mai întâmplat în România. Din punct de vedere al garanţiilor am încercat să luăm toate măsurile să nu fie probleme de acest gen.
Nu se vor constitui garanţii ale societăţii pentru investitor, pe licenţa de exploatare nu se vor constitui garanţii, pe pachetul de acţiuni pe care Ministerul Economiei îl deţine în cadrul Cupu Min. Forma în care se va derula ulterior implementarea investiţiilor este prin intermediul unui cont ESCRO. Acest cont ESCRO va fi la dispoziţia soietăţii, planul de investiţii, detaliat, este prezentat investitorilor după etapa de pre-calificare, astfel încât ei să ştie pentru ce sunt utilizaţi aceşti bani, să poată să evalueze dacă societatea (pe baza investiţiilor pe care urmează să le implementeze în următorii 3 ani) e capabilă să vândă cantitatea de concentrat de cupru pe care şi-a asumat-o. Noi estimăm o cantitate de concentrat de cupru de peste 300.000-330.000 tone pe an. Cei 40 milioane euro reprezintă un avans de vânzare în baza unui contract comercial, plată în avans pentru vânzarea de concentrat de cupru, diferenţa fiind plătită pe baza unei formule de calcul care se raportează la preţul cuprului la Bursa de la Londra”.
Investiţiile în descopertă (circa 10 milioane de euro) presupun extinderea carierei pentru a se asigura cantităţile de minereu de cupru necesare pentru prelucrare. Investiţiile de mediu se referă la supraînălţarea barajului de la Valea Şeşii. De asemenea se vor face investiţii privind două linii din patru, care înseamnă retehnologizate complet (transport, zonă de măcinare, utilaje pentru prelucrare etc); achiziţia de basculante de ultimă generaţie; pe traseul de evacuare a sterilului a fost prevăzută montarea unei staţii care să fie în stare să extragă anumite substanţe şi care este în stare să facă cupru electrolitic.