Moţiunea de cenzură pe Codul Muncii a picat

18 martie 2011 00:030 comments

Moţiunea de cenzură discutată miercuri seară în Parlamentul României a avut aceeaşi finalitate ca şi celelalte 8 din ultima perioadă. Nu a lipsit însă circul după ce Opoziţia a reuşit să îi pună pe jar pe reprezentanţii Puterii. USL a încercat să introducă pe ordinea de zi o declaraţie oficială a Parlamentului României, ca reacţie la declaraţiile premierului ungar Orban Viktor. Lideri PD-L şi UDMR au reacţionat vehement împotriva unei astfel de propuneri, în contextul în care Crin Antonescu şi Victor Ponta au atras atenţia asupra faptului că nici până acum statul român prin instituţiile sale (Guvern, Preşedinţie, Parlament) nu a fost în stare să aibă o reacţie oficială.
Autonomia teritorială, un deziderat încă actual
„Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost”. Acesta a fost mesajul transmis de premierul ungar Viktor Orban maghiarilor care au participat la manifestările de marcare a Revoluţiei de la 1848-1849, organizate, marţi, de Partidul Civic Maghiar (PCM) si de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) la Târgu Mureş: „Ar fi bine ca ungurimea din Ardeal să nu dureze doar 2-3 generaţii, ci să se menţină în continuare prin fluctuaţiile generaţiilor, în mod absolut normal, liber, lucrând pentru comunitate. Să ne aducem aminte de stăpânii Ardealului, de soţiile lor, care au fost un exemplu de toleranţă, domnitorii Ardealului care au înţeles că Ardealul trebuie să fie un pământ de solidaritate. Un lucru este foarte important: să nu lăsăm steagul să cadă la pământ, pentru că dacă va cădea, cineva tot trebuie să-l ridice. Trebuie să predăm generaţiilor tinere capacitatea noastră intelectuală, forţa noastră, credinţa noastră, coloana noastră vertebrală. Este un mesaj de viitor, de speranţă. Să fie Ardealul cum a fost şi naţiunea ungară cum a fost. Asta vă doresc din suflet”, se arată în mesajul lui Viktor Orban, citit la Târgu Mureş de Erzsebet Ajtay, din partea Ambasadei Ungariei la Bucureşti, în 15 martie.
Miercuri, Parlamentul României nu a adoptat nici o rezoluţie împotriva acestor declaraţii, la fel cum nu au condamnat nici gestul de incitare la ură naţională al angajatului statului român de la Miercurea Ciuc. După cum se cunoaşte, extremiştii maghiari au spânzurat o păpuşă purtând chipul lui Avram Iancu în centrul oraşului Miercurea Ciuc. Autorul acestei mascarade este un inspector în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita, Barna Csibi, un tânăr cunoscut pentru atitudinile sale extremiste, membru marcant al Asociaţiei de Cultură şi Tradiţii „Garda Secuiască”, neînregistrată juridic.
Moţiune ratată
În urma votului final dat spre miezul nopţii de miercuri în Parlamentul României, Noul Cod Muncii este tot mai aproape de adoptare. Singura cale de atac va mai rămâne atacarea acestuia la Curtea Constituţională, după care va trebui promulgat de preşedintele României.
Scorul de la moţiune nu a fost deloc surprinzător: 212 parlamentari au votat “pentru”, 2 s-au abţinut şi 4 au votat contra moţiunii. USL ar fi avut nevoie de 236 de voturi pentru a doborî Executivul. Puterea s-a abţinut de la vot, dar a rămas în sală. Cu cinci excepţii: patru parlamentari au votat împotriva moţiunii (senatorii PDL Orest Onofrei, UDMR Verestoy Attila şi deputaţii PDL Marius Spânu şi Daniel Oajdea), deputatul Mircia Giurgiu (PD-L) a votat în favoarea moţiunii de cenzură. Acum va fi exclus din partid, după ce premierul Emil Boc a anunţat că nu va accepta un astfel de gest.

Florin Soare

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com