PDL Alba şi-a desemnat candidaţii, în alianţa PNL-PSD mai sunt discuţii

14 octombrie 2012 15:280 comments

Şi USL-ul şi ARD au venit cu nume surpriză drept candidaţi în judeţul Alba. În cazul Alianţei România Dreaptă (PDL – Forţa Civică – PNŢCD Pavelescu) lucrurile sunt clare, cei 7 candidaţi fiind toţi ai PDL-ului, fără nume mari de la centru cum se vehicula iniţial: Elena Udrea sau Mihai Răzvan Ungureanu; de altfel, Ungureanu a amintit faptul că a primit o invitaţie din partea mai multor filiale PDL, printre care şi filiala PDL Alba, de a candida.
Situaţia nu este definitivată, ci este cam încâlcită, în cazul candidaţilor propuşi de USL, alianţă compusă din două tandemuri politice: PNL – PC şi PSD – UNPR.

Nume surpriză în lupta pentru colegiile parlamentare din judeţul Alba

În privinţa fotoliilor senatoriale, din start sunt doi mari favoriţi: în Colegiul nr.1 Alba Iulia – Cugir – Apuseni, actualul deputat Teodor Atanasiu are prima şansă. Câştigarea alegerilor pentru Colegiul nr.2 Sebeş – Blaj – Aiud – Ocna Mureş, este o sarcină foarte lejeră pentru Alexandru Pereş (actualul senator pe Colegiul nr. 1). În acest fel, veteranul Alexandru Pereş va ajunge la al 5-lea mandat de parlamentar: acum are două mandate de deputat, două mandate de senator.

Principalii candidaţi propuşi de partide, pentru alegerile parlamentare din decembrie 2012, în judeţul Alba, sunt:
Colegiul nr. 1 Alba Iulia
USL – Angelica Mocan, PNL (sau Ovidiu Jidveian, PSD)
PDL – Dorin Nistor
Colegiul nr. 2 Sebeş-Blaj
USL – Ovidiu Jidveian, PSD (sau un candidat PNL sau PC)
PDL – Clement Negruţ
Colegiul nr. 3 Cugir-Zlatna
USL – Mihai Nicuşor
PDL – Ionuţ Fulea
Colegiul nr. 4 Aiud-Ocna Mureş
USL – Elena Ignat, PNL (sau Radu Coclici, PSD)
PDL – Sorin Bumb
Colegiul nr. 5 Abrud-Cîmpeni-Baia de Arieş
USL – Ioan Dîrzu
PDL – Corneliu Olar
Colegiile de senatori
Nr. 1 Alba Iulia-Cugir-Zlatna-Abrud-Cîmpeni
USL – Teodor Atanasiu
PDL – Ştefan Bardan
Nr. 2 Sebeş-Blaj-Aiud-Ocna Mureş
USL – Nicolae Dobra (UNPR)
PDL – Alexandru Pereş
Mircea Hava, preşedintele PDL Alba, i-a prezentat pe candidaţii pe colegiile parlamentare din judeţ: „Nu sunt surprize foarte mari. Noi ne-am hotărât şi să ştiţi că această hotărâre este cam de mult. Însă, ieri, în Consiliul Naţional de Coordonare, au fost voturile CNC, asta spune statutul PDL, şi domnii sunt candidaţii. N-avem nicio femeie, ne-am luat criticile de rigoare la Bucureşti. Am explicat şi de ce, pentru că fiecare lucru are o explicaţie. Aici, nimeni n-a săpat pe nimeni, nimeni n-a complotat împotriva cuiva, fiecare a avut locul lui. (…) Am ţinut cont foarte mult de părerea primarilor din zonă. Pentru că primarii sunt motoarele care vor lucra, pentru că aşa se face politica şi aşa se câştigă. (…) De ce nu avem pe cineva de undeva (n.a. – Mihai Răzvan Ungureanu sau Elena Udrea au fost în discuţie pentru a candida într-unul din fiefurile PDL-ului)? Nu suntem noi, cei din conducerea PDL Alba, „vinovaţii”. „Vinovaţii” sunt albaiulienii şi oamenii din judeţ care la întrebarea noastră, dacă ar veni cineva de la Centru, din cei care votau cu noi, 90% au spus că nu vor vota cu un candidat indiferent că este al nostru dacă vine de la Bucureşti, preferă să fie cineva local. Aşa s-au învăţat, aşa i-am învăţat.”
Ion Dumitrel, prim-vicepreşedintele PDL Alba: „Şi eu, ca şi preşedintele Hava, îi susţin pe aceşti candidaţi, la fel cum îi susţin şi primarii, viceprimarii şi consilierii locali din judeţul Alba. Ei au fost aleşi din 23-24 de candidaţi. Sunt convins că vom câştiga toate colegiile. Fiecare va fi pe primul loc în fiecare colegiu pe care candidează în competiţia cu celelalte partide. Trebuie să ştiţi că partidul e pregătit să pornească de astăzi în competiţie, toate structurile sunt reactivate după alegerile locale.”

Alianţa dintre PNL şi PSD

În USL, lucrurile nu sunt clare. Există un semn de întrebare faţă de colegiul de deputaţi Sebeş-Blaj. La 3 zile după ce PSD Alba îl anunţase candidat pe Ovidiu Jidveian, a avut loc o conferinţă a PNL Alba, în care preşedintele Teodor Atanasiu, a anunţat că PNL îşi va desemna propriul candidat pe colegiul Sebeş-Blaj.
„Conducerea locală a USL nu a primit nicio adresă prin care să se comunice posibilitatea schimbării colegiilor desemnate iniţial în cadrul USL, aşa că noi, astăzi, PNL Alba, vom desemna şi candidatul pe colegiul nominal Sebeş-Blaj şi cu asta am terminat desemnarea candidaţilor la nivel judeţean”, a declarat Atanasiu.
Schimbarea se referea la faptul că PSD trebuia să îşi stabilească un candidat pe colegiul de deputat Sebeş-Blaj, iar PNL-ul să aibă un candidat pe colegiul Aiud-Ocna Mureş; iniţial, PNL-ul desemna în colegiul Sebeş-Blaj, iar PSD-ul avea posibilitatea de a nominaliza un candidat pe Aiud-Ocna Mureş.
Ovidiu Jidveian şi conducerea PSD Alba se vor afla luni, 15 octombrie, la Bucureşti, pentru a clarifica situaţia privind candidatul USL-ului pe colegiul de deputaţi Sebeş-Blaj. Dacă nu va primi candidatura pe acest colegiu, PSD Alba va solicita la schimb colegiul de deputaţi Alba Iulia, pe care ar urma să candideze Ovidiu Jidveian.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com