Peste 5 ani, Președintele României va depune jurământul de învestitură la Alba Iulia

19 decembrie 2019 14:104 comments

 

Văzând interesul scăzut al ultimilor președinți ai României față de municipiul Alba Iulia, am luat hotărârea să inițiez o propunere legislativă care să îndrepte această nedreptate. Astfel, inițiativa depusă ieri în Parlamentul României prevede că depunerea jurământului de învestitură a Președintelui României în fața camerelor reunite ale Parlamentului se va face la Alba Iulia.

Comportamentul de nepăsare al președinților României poate slăbi, în timp, identitatea națională a românilor, în general, și a transilvănenilor, în particular, și poate conduce la minimizarea rolului orașului în evoluția istorică și politică a românilor.

Statul național unitar român s-a născut la Alba Iulia iar acest fapt trebuie apărat, conform jurământului de credință de la art. 82, de către Președintele României.

Ne dorim ca Parlamentul României și Președintele republicii să vină printre popor, să se reîntoarcă, cel puțin o dată la 5 ani, la locul de temelie al construcției noastre naționale moderne, să arate mobilitate și disponibilitate față de poporul român și respect istoric pentru sacrificiile provinciilor istorice reunite sub același crez la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia.

Acest proiect obligă și autoritățile locale din Alba Iulia la responsabilitate, să se asigure că în 5 ani Alba Iulia poate găzdui întreg Parlamentul României și toată ceremonia de depunere a jurământului noului Președinte.

Cred că Alba Iulia și albaiulienii merită un astfel de eveniment o dată la 5 ani iar această ceremonie de învestitură se poate transforma, în timp, într-o tradiție politică și constituțională a țării noastre.

Fac un îndemn către toți colegii patrioți din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică, să susțină acest proiect de apropiere a instituției Președintelui României de Alba Iulia  și însemnătatea istorică a locului.

Mai multe informații despre propunerea legislativă se pot găsi pe pagina Camerei Deputaților, la adresa: http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?idp=18287

 

 

Ioan Dîrzu

Deputat PSD de Alba

 

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com