Piaţa agroalimentară din Cetate, între minciună şi dezinteresul administraţiei locale

11 aprilie 2012 00:000 comments

În timp ce administraţia locală se face că lucrează în folosul cetăţeanului, iar primarul se ocupă de vizite pe şantierele din oraş pentru a fi văzut de jurnalişti, adevăratele probleme rămân nerezolvate. Din nou asistăm la o anchilozare a unei primării care este ruptă în totalitate de realitate şi de priorităţile municipiului.
Unul din aceste exemple ale neputinţei şi nepăsării este piaţa agroalimentară din cartierul Cetate. În 20 de ani de când conduce primăria, Mircea Hava nu a găsit o soluţie pentru ca această piaţă să devină una modernă, la care să poată apela deopotrivă atât comercianţii, cât şi localnicii. În această iarnă, acoperişul s-a deteriorat din cauza zăpezii, iar viaţa oamenilor a fost pusă în pericol. Abia atunci s-au sesizat cei din primărie că situaţia a degenerat şi au cerut închiderea pieţei. E drept că piaţa aparţine unor persoane private, dar asta nu este o scuză pentru administraţia locală. Au avut suficient timp la dispoziţie să rezolve problema, iar faptul că nu au făcut nimic denotă interesul pe care l-au avut. Adică ZERO.
Pe de altă parte, nu putem să nu reamintim cetăţenilor MINCIUNA servită de către Mircea Hava încă de acum doi ani când declara că piaţa din Cetate va fi mutată… în zona industrială. „Piaţa este acum o ruşine. Avem o soluţie şi vom găsi şi banii pentru ea. Nu ştiu dacă o să o terminăm anul acesta. Va fi de patru ori mai mare decât în actualul spaţiu. Va fi amenajată în baza unui parteneriat pe locul fostei fabrici de alcool. Mai sunt nişte chestiuni de rezolvat. Vrem să facem o piaţă modernă, avem deja schiţele, vor fi costuri minime, fiindcă 80% din spaţii sunt deja construite“, a declarat în iulie 2010 primarul Mircea Hava. Între timp, soluţiile s-au dovedit că nu prea există, banii s-au evaporat ca şi cei pentru ştrandul de la Schit, iar spaţiile unde voia să mute piaţa au fost dărâmate şi acolo a apărut un supermarket.
Ideea mutării pieţei, dincolo de minciuna sfruntată servită albaiulienilor, nu este deloc una bună. Pentru că o piaţă mutată în alt cartier va fi una fără clienţi. Locul ei este în Cetate pentru că acolo a fost de când lumea şi pentru că este cel mai mare cartier din oraş. Primăria putea să negocieze cu proprietarii pentru cumpărarea terenului şi să facă studiile necesare pentru a construi o nouă piaţă. Una modernă pentru un oraş care se vrea european. Dar noi suntem europeni doar atunci când pompăm bani în neştire într-o cetate goală, nu şi atunci când trebuie să rezolvăm şi alte probleme ale oraşului. Soluţii s-ar fi găsit, sunt convins, doar că nu s-a vrut, iar priorităţile celor care ne conduc au fost cu totul şi cu totul altele.
Argumentul crizei economice şi a lipsei de bani la bugetul local nu este o scuză. Piaţa trebuia făcută de ani buni, dacă cineva şi-ar fi dat interesul. Alţii au putut şi vă dau exemplul municipiului Deva. Care şi la acest capitol ne-a luat-o înainte. Pentru că Deva are, încă de acum trei ani, o piaţă agroalimentară modernă, dotată cu toate facilităţile, inclusiv aer condiţionat. Făcută şi administrată de primărie. Piaţa a fost construită pe vechiul amplasament, pentru că asta a fost dorinţa cetăţenilor, iar administraţia locală s-a conformat. Este o piaţă cu aproape 5.000 mp de spaţiu comercial, cu parcare subterană, climatizare şi oferă toate condiţiile pentru un comerţ civilizat. Deci se poate. Dacă doreşti să faci ceva pentru cetăţenii oraşului în care trăieşti, nu doar să îţi primeşti salariul din impozitele pe care aceştia le plătesc.
Este clar că piaţa din Cetate este o prioritate a oraşului care trebuie rezolvată în cel mai scurt timp posibil. Albaiulienii au nevoie de o piaţă nouă, modernă care să ofere toate condiţiile pentru un comerţ modern, civilizat. Nu cum avem acum, cu o piaţă care nu corespunde din punct de vedere sanitar-veterinar şi în care rişti oricând să îţi cadă acoperişul în cap. Totul din cauza unei administraţii amorţite care nu sesizează adevăratele probleme din Alba Iulia.
În momentul de faţă, singura grijă a celor aflaţi încă la conducerea primăriei este de a organiza tot felul de evenimente, care ne costă pe noi, albaiulienii, zeci de miliarde de lei vechi, totul pentru a-şi face campanie electorală pentru alegerile locale care se apropie. Campanie pe care şi-o fac, cu tupeu maxim, din bugetul local, nu din buzunarul lor cum ar fi normal.

CĂLIN POTOR,
Candidatul USL la Primăria Alba Iulia

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com