Preafericirea Sa Cardinal Lucian Mureşan nemulţumit de un proiect de lege lege anti greco-catolic iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.

16 mai 2013 14:170 comments

LucianPreafericirea Să Cardinal Lucian Mureşan, Întâistătătorul Bisericii Greco-Catolice, a adresat o scrisoare pe data de 16 mai 2013 domnului Vasile Blaga, preşedintele PDL, prin care îşi exprima “deosebită îngrijorare şi nelinişte” faţă de un nou proiect de lege anti greco-catolic iniţiat de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean.
“Proiectul respectiv cauta prin toate mijloacele să oprească retrocedarea proprietăţilor greco-catolice confiscate în 1948 şi date de către comunişti Bisericii Ortodoxe, chiar şi când acestea sunt câştigate în instanţă definitiv şi irevocabil”, se menţionează în deschiderea scrisorii. “Acest proiect de lege consfinţeşte epurarea culturală şi religioasă a comunităţii greco-catolice din România începută de către comunişti.”
Soluţia propusă de vicepreşedintele PDL Ioan Oltean de rezolvare a situaţiei acestor proprietăţi printr-o comisie mixtă, care să ţină “seama de dorința credincioșilor din comunitățile care dețin aceste bunuri”, este similară cu poziţia FSN-ului din 1990 ce desconsidera dreptul de proprietate.
Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a mai fost iniţiatorul unui alt proiect de lege anti greco-catolic (PL368/2007), care prevedea ca proprietăţile greco-catolice confiscate de comunişti să rămână în posesia Bisericii Ortodoxe în baza principiului majorităţii. Proiectul respectiv a fost recent respins de Camera Deputaţilor.
În scrisoare se explica că Biserica Greco-Catolica a propus Bisericii Ortodoxe folosirea alternativă a bisericilor greco-catolice confiscate, lucru refuzat de reprezentanţii Bisericii Ortodoxe. În urma acestei atitudini greco-catolicii sunt opriţi să se roage în bisericile lor, aceştia fiind nevoiţi ca în multe localităţi să îşi desfăşoare serviciile religioase din duminici şi sărbători în case particulare sau săli de clasă în şcoli.
Scrisoarea Cardinalului Lucian Mureşan condamna, de asemenea, “manipularea grosolană” a opiniei publice pe marginea acestui proiect de lege, care a fost dusă în eroare spunându-i-se că “Biserica Ortodoxă să le restituie greco-catolicilor proprietățile”, cum titrau ieri ştirile din presă.
“Ne adresăm Dumneavoastră direct, în calitatea pe care o aveți de președinte al Partidului Democrat Liberal, și implicit partidului pe care-l conduceți, ca acest proiect rușinos să fie retras deîndată,” a spus Cardinalul Mureşan. “Domnul Deputat Ioan Oltean nu este un simplu membru sau parlamentar PDL, ci vicepreședintele acestui partid, ca atare acțiunile domniei sale se înțelege că au în spate susținerea partidului pe care-l reprezintă.”
“Biserica Greco-Catolică cere ca să-i fie respectate drepturile în conformitate cu prevederile Constituției. Și noi suntem români, am contribuit deplin la făurirea României moderne și dorim să lucrăm pentru binele țării noastre fără că libertatea religioasă să ne fie îngrădită în vreun fel”, se menţionează la finalul scrisorii.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com