Presedintele ALDE Alba: Cetatenii de etnie maghiara sa vina de 1 decembrie la Alba Iulia, sa mancam mici, sa bem un vin sau o bere

21 august 2017 13:322 comments

Liderii ALDE Alba au revenit în activitate după o scurtă vacanţă, iar unul din subiectele abordate s-a referit la declaraţiile ofensatoare ale preşedintelui UDMR Kelemen Hunor în privinţa anului 2018, un an în care românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri.

Ioan Lazăr, preşedintele ALDE Alba: „Declaraţia preşedintelui Kelemen Hunor a avut puţine reacţii în spaţiul public. O consider o declaraţie nepotrivită, cel puţin, dacă nu chiar ofensatoare şi provocatoare. Eu locuiesc într-o localitate cu 35 la sută populaţie de origine maghiară, am copilărit cu ungurii, am avut colegi de şcoală, chiar un coleg de bancă maghiar; acum am colaboratori, prieteni, colegi în partid de origine maghiară. Mi-ar face o deosebită plăcere ca cetăţenii de etnie maghiară să nu ţină cont de îndemnurile lui Kelemen Hunor, să vină la Alba Iulia, să mâncăm mici, să bem un vin sau o bere”.

Ioan Lazăr a continuat analiza acuzaţiilor lui Kelemen Hunor: „În declaraţia lui Kelemen Hunor exista o teamă din partea românilor că se rupe Transilvania şi de partea ungurilor că îşi pier identitatea. Nouă ne e teamă doar de dezbinare, de tensiuni, de ură. În ceea ce priveşte pierderea identităţii minorităţii maghiare, cred că depinde foarte mult de liderii lor, de oamenii de cultură. Eu sper să fim egali în ţara asta, românii şi maghiarii, să ne respectăm reciproc şi să fim trataţi la fel, unii de către ceilalţi. Eu nu am cunoştinţă ca undeva în România să fie interzisă limba maghiară sau ciardaşul”.

„O altă declaraţie a lui Kelemen Hunor: că nu s-a investit în Transilvania în ultima sută de ani, că trenul merge la fel ca acum 100 de ani. Văd că domnul Hunor ştie foarte bine viteza trenului acum 100 de ani, dar nu ştie că de la Timişoara se merge cu trenul rapid spre Budapesta şi Viena, nu ştie că se lucrează la o linie de tren rapid între Braşov şi Simeria, care să lege Braşovul de Timişoara”, a mai spus Ioan Lazăr.

Concluzia preşedintelui ALDE Alba: „Am fost foarte dezamăgit de declaraţia lui Kelemen Hunor. Dragi cetăţeni, vă aşteptăm la Alba Iulia de 1 Decembrie şi vă asigurăm că nu este obligatoriu portul popular românesc şi nici tricolorul la cingătoare”.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com