Proiectul Roșia Montană dezbătut de senatori

19 noiembrie 2013 09:232 comments

parlament 358Senatorii dezbat marţi, în plen, proiectul de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România, pentru care comisia specială comună a propus un raport de respingere.
Decizia a fost luată de conducerea Senatului, anunţul fiind făcut de vcepreşedintele Cristian Dumitrescu.
Şedinţa a început la ora 9.00, sesiunea de declaraţii politice fiind amânată pentru săptămâna viitoare.
Întrebat de ce s-a renunţat la dezbaterea, anterior, a proiectului la Comisia economică şi la Comisia pentru administraţie publică, el a răspuns că un proiect de lege poate să intre în plen şi fără raport dacă raportul nu a fost depus la timp sau nu a fost finalizat în termen.
“Dacă o lege poate să intre în plen fără raport şi se dezbate în plen, cu atât mai mult poate să intre în plen cu un raport făcut de o comisie specială, la care au participat toate grupurile parlamentare, care a fost o comisie foarte transparentă. Nu există temei legal să spunem că nu se îndeplineşte o procedură parlamentară”, a subliniat senatorul PSD.
Acesta a spus că este vorba doar despre “o variantă mai scurtă”.
“Nu se încalcă în niciu fel regulamentul, e perfect acoperit din punct de vedere procedural, ba chiar aş putea spune că e decizie înţeleaptă, pentru ca să terminăm cât mai repede printr-un vot, să arătăm că nu avem nimic de ascuns, ci, din contră, că dorim să finalizăm cât mai repede această procedură”, a mai declarat Cristian Dumitrescu.
El a spus că proiectul a fost programat pentru marţi dimineaţa pentru a acorda suficient timp pentru dezbaterea raportului comisiei speciale.
“Probabil, se va stabili un timp rezonabil la propunerea preşdintelui de comisie, care va fi împărţit în aşa fel încât fiecare dintre grupurile parlamentare să îşi poată exprima poziţia faţă de raportul de respingere”, a precizat el.
“S-a lucrat foarte mult în această comisie, raportul este unul extrem de consistent, deci dezbaterea va fi poate mai deosebită, mai lungă decât în mod normal”, a completat el.
Senatul va dezbate acest proiect de lege, care are caracter organic, în calitate de primă Cameră sesizată.
Termenul de adoptare tacită a acestui proiect de act normativ este 27 noiembrie.
Comisia parlamentară specială a respins, în 11 noiembrie, cu 17 voturi “pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului privind exploatarea minieră de la Roşia Montană.
sursa:mediafax

2 Comments

  • Vasile Brascovita

    Proiectul Rosia Montana (RMP) poate ajuta la relansarea industriei de minerit a Romaniei prin utilizarea unor tehnologii moderne, pe baza principiilor dezvoltarii durabile. Industria miniera poate deveni un catalizator al economiei nationale pentru zeci de ani de acum inainte, inclusiv prin stimularea serviciilor adiacente – infrastructura, dezvoltarea serviciilor.

  • Vechile exploatari miniere de la Rosia Montana, facute fara protejarea mediului, au lasat urme adanci, vizibile astazi din plin la Rosia Montana. In premiera pentru Romania, RMGC a creat o statie pilot de epurare a apelor acide. Doua tehnologii moderne au fost testate, obtinandu-se rezultate impresionante. Dovezile in acest sens sunt pestii care traiesc acum in acvariile cu apa ce provine din fostele galerii miniere si care a trecut prin procesul de curatare. Statia se poate vizita gratuit. – See more at: https://www.informatiadealba.ro/actualitate/raportul-comisiei-speciale-privind-rosia-montana-trimis-parchetului-general/#comment-19748

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com