Propunerea preşedintelui Băsescu pentru funcţia de premier este Victor Ponta

17 decembrie 2012 18:030 comments

Luni la Palatul Cotroceni a fost organizate consultări între preşedintele României, Traian Băsescu şi reprezentanţii partidelor parlamentare pe tema desemnării noului premier. Spre deosebire de alte astfel de consultări de această dată acestea au durat doar 20 de minute iar singura propunere a partidelor pentru funcţia de premier a fost Victor Ponta, propunere acceptată de Traian Băsescu.
Imediat după consultări.Băsescu a semnat Decretul nr. 890 din 17 decembrie 2012 pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru a lui Victor Ponta.
“Ca urmare a faptului că a existat o singură propunere din partea reprezentanţilor partidelor politice şi ai minorităţilor naţionale din Parlamentul României care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultările în vederea desemnării candidatului la funcţia de prim-ministru al Guvernului României, domnul preşedinte Traian Băsescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la funcţia de prim-ministru”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Conform Legii premierul desemnat, Victor Ponta, va trebui să ceară, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului. Deocamdată numele posibililor miniştrii încă se negciază în interiorul USL. Fiecare candidat pentru funcţia de ministru, înscris în lista Guvernului, va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru, potrivit regulamentului Legislativului. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, pe care îl vor prezenta candidatului pentru funcţia de prim-ministru, respective Victor Ponta.
În plenul reunit al Parlamentului, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere, semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului, se înaintează de îndată preşedintelui, în vederea numirii Guvernului.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, luni, că joi la prânz va fi pregătit cu structura noului cabinet, astfel încât joi după-amiază candidaţii de miniştri să poată fi audiaţi de comisiile parlamentare, iar vineri dimineaţă Guvernul să poată veni în Parlament pentru votul de învestitură pentru ca sâmbătă să aibă loc prima şedinţă a noului Guvern.
Premierul a precizat că noul Executiv va depune jurământul vineri la prânz, astfel încât sâmbătă să se poate convoca prima şedinţă de Guvern.

l Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com