Referendum pe 9 decembrie privind exploatările aurifere din Apuseni

18 octombrie 2012 17:2510 comments

Dacă şedinţa propriu-zisă a Consiliului Judeţean Alba s-a desfăşurat tern, o temă propusă de Comisia Administraţie Publică Locală, Juridică şi de Ordine Publică a stârnit lungi discuţii. Subiectul discuţiei: exploatarea auriferă din Munţii Apuseni.
Angelica Mocan, PNL, a vorbit despre o solicitare (un memoriu) a 35 de primari din judeţ privind organizarea unui referendum în data de 9 decembrie 2012, ziua în care vor avea loc şi alegerile parlamentare: „Primarii localităţilor Abrud, Albac, Almaşu Mare, Arieşeni, Avram Iancu, Baia de Arieş, Bistra, Bucium, Ceru Băcăinţi, Ciuruleasa, Cricău, Galda de Jos, Gârda de Sus, Horea, Ighiu, Întregalde, Livezile, Lupşa, Meteş, Mogoş, Ocoliş, Poiana Vadului, Ponor, Poşaga, Rimetea, Râmeţ, Roşia Montană, Sălciua, Scărişoara, Sohodol, Stremţ, Vadu Moţilor, Vidra şi Zlatna, solicită iniţierea unui referendum local, în cele 35 de localităţi pe care aceştia le reprezintă, în vederea aflării părerii locuitorilor acestei zone, privind proiectul minier de exploatare a resurselor de aur şi de argint din zona Munţilor Apuseni. (…)
Nu aş dori ca această problemă deosebită, de importanţă pentru locuitorii judeţului Alba, să devină o temă de campanie electorală!”
Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba: „Sunt împotriva personalizării şi discuţiilor despre X sau Y. Discutăm despre o idee şi nu despre o firmă. Punctul meu de vedere este că nu trebuie să afecteze în nici un fel campania de alegeri parlamentare. Cred că ar fi corect ca să fie o iniţiativă a cel puţin o treime din consilieri, nu a preşedintelui, şi asta nu pentru că nu mi l-aş asuma, ci pentru că nu aş vrea ca un proiect important să fie asumat de o persoană sau de un membru al unei formaţiuni politice. Aş vrea ca acest proiect să fie asumat de 12 consilieri sau mai mulţi, din toate partidele politice din Consiliu. Va trebui ca data să fie stabilită prin consens. Dacă un partid spune NU pentru o anumită dată… Trebuie ca data referendumului să fie acceptată prin consens de toate grupurile politice din Consiliul Judeţean”.
Marcel Simion, consilier PDL: „Consiliul Judeţean Alba nu a pornit, evident, această activitate, activitatea o porneşte Guvernul. Referendumul acesta poate fi un semnal de alarmă pentru guvernanţi, în sensul că e o problemă la nivel de judeţul Alba cu această activitate a mineritului”.
Virgil Nariţa, consilier PSD, fost primar al localităţii Roşia Montană: „Din discuţiile cu primarii am înţeles că ei nu au stabilit data; ei nu sunt de acord cu 9 decembrie, tocmai pentru a nu se suprapune cu alegerile. În al doilea rând este foarte importantă întrebarea: avem o firmă care merge acolo cu cuprul, şi avem 2-3 firme, Zlatna, Baia de Arieş şi Roşia Montană care sunt închise. Dacă noi punem întrebarea: „Vrem minerit?” Este minerit, la Roşia Montantă, şi nu este în celelalte localităţi. Deci cea mai importantă este întrebarea şi după acea să discutăm dacă îl facem sau nu. Putem să întrebăm: Face statul exploatarea sau dacă face privatul? Dacă se face cu cianură sau dacă nu se face cu cianură? În funcţie de întrebare o să avem şi rezultatul referendumului… Dacă, Doamne fereşte, răspunsul va fi negativ, ce facem? Închidem Roşia Poieni? O altă întrebare: E Goldul implicat, nu e implicat? Şi ăsta e un lucru important…”
Florin Roman, consilier PNL, vicepreşedinte CJ Alba (răspunzând lui Virgil Nariţa): „Au avut loc mai multe întâlniri (n.a. – ale CJ Alba) cu primarii din zona Munţilor Apuseni şi nu a fost nici o influenţă şi nici un fel de contact sau alte discuţii. Am ţinut expres să participăm la astfel de discuţii, doar cu condiţia ca firma pe care aţi pomenit-o să nu aibă nici o implicare în aceste întâlniri”.
Simion Creţu, consilier PNL: „Dacă referendumul se va organiza în 9 decembrie eu nu cred că nu se va transforma într-un subiect de campanie electorală”.
După şedinţa Consiliului Judeţean, reprezentanţii celor 4 grupuri politice din Consiliu au discutat subiectul referendumului, dar nu au luat o decizie privind data de 9 decembrie pentru referendumul respectiv.

Iulian Brok

10 Comments

 • asa e normal intr-o democratie, ca oamenii sa hotarasca ce se intampla la ei acasa, nu politicienii din zone indepartate. cei din Apuseni cer de ani de zile pornirea mineritului, insa autoritatile ii ignora, dar referendumul asta va face cunoscuta pozitia lor, ca vor locuri de munca si investitii!

 • cum poti sa intrebi populatia daca este sau nu de acord cu un proiect ILEGAL??!! vad aici lipsa celui mai elementar BUN SIMT! Daca ar fi fost un proiect corect pentru moti, ar fi demarat acum 10 ani! INSA oricat de mult sunt CORUPTI politicienii nostri nu au putut da inca avizul unui astfel de proiect MIZERABIL, bazat pe MINCIUNA, CORUPTIE si MANIPULARE!
  Oameni buni, treziti-va! pe actionarii RMGC nu-i intereseaza DELOC de voi, de mediu si de patrimoniul Rosiei Montane!! Ei vor vrea doar profit MAXIM!! Acum va mint si va amagesc pana primesc AVIZUL FINAL! Apoi la revedere locuri de munca si beneficii!

 • Nu este normal ca acest referendum, care oricum ridica o problema in fata careia expertii din mediile academice si nu numai si-au dat dezacordul, sa cuprinda un teritoriu atat de restrans, in conditiile in care efectele de mediu se manifesta la nivelul a cel putin doua regiuni de dezvoltare (Centru si Sud-Vest), asta ca sa nu spun ca, prin proasta gestiune a problemelor de mediu, la care canadienii sunt campioni, efectele poluarii, fie si in regim de functionare normala, vor fi transfrontliere, afectand cel putin Ungaria si Serbia.

 • „Dacă, Doamne fereşte, răspunsul va fi negativ, ce facem?” – deci răspunsul referendumului se știe, trebuie doar găsită întrebarea potrivită pentru a conduce la răspunsul așteptat fără emoții.

  Cumva localitățile „voluntare” au ceva de-a face cu șmecheriile RMGC din ultima vreme? http://www.stirialba.ro/excrocherii-gen-rmgc/

  Iar dacă referendumul pe bani publici se va ține, rezultatul său, indiferent care va fi acesta, sigur se va transforma în muniție pentru RMGC – uite exemplul unui sondaj de anul acesta: comparați articolul din Ziare.com cu dezmințirea solicitată de autorii sondajului.

  P.S.: Căutați și dezmințirea în primul site…

 • In fond, asa e si normal ca doar ei traiesc in zona si sunt direct afectati de problemele actuale care necesita masuri in cat mai scurt timp

 • @cristi: de cand mineritul e ilegal intr-o zona in care traditia in minerit e cea mai indelungata…

 • foarte bine ca se organizeaza referendumul asta, oamenii trebuie sa decida ce se intampla la ei acasa, mai ales ca in cazul asta motii din Apuseni stiu cel mai bine ce inseamna mineritul, pentru ca asta au facut toata viata

 • @cristi cei de la RMGC au facut mai multe pentru comunitatea din Rosia Montana si din zona decat oricine altcineva, si pentru mediu au facut mai mult decat statul, au dat drumul unei statii-pilot de epurare a apelor si vor reecologiza complet zona. e chiar pacat ca se amana de atatia ani proiectul asta, e doar o dovada ca politicienilor nu le pasa de oameni si de dorintele lor

 • referendumul trebuie sa se faca pentru probleme de interes localsau judetean. Problema ridicata aici este una NATIONALA. Muntii si aurul lor nu este al celor din Alba ci al statului roman deci al tuturor romanilor. NU pot sa hotarasca cei din Alba pentru averea statului roman.

 • Atomicule, oricum referendumul nu o sa fie o decizie care va da drumul la proiect. Si pentru averea statului ar trebui sa fie preocupat chiar statul. dar care ce face? se tot imprumuta la FMI in loc sa dea drumul investitiilor si sa ne intre bani la buget, pe care sa nu-i dam inapoi

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com