Se apropie cel de-al treilea Razboi Mondial?

8 februarie 2019 18:510 comments

Ultimă Oră: Rusia cere SUA să distrugă scutul

antirachetă construit la Deveselu

 

Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF, scrie Reuters. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Valery Kuzmin, a declarat joi că ţara sa este dispusă să poarte un dialog cu Statele Unite pe tema Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), însă nu va fi cea care să iniţieze discuţiile, şi a dat asigurări că România nu va fi ţinta unor acţiuni ostile. În replică, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea vineri o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliaţii.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi seara, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea vineri o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliaţii. Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele nucleare MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF.

„Baza de la Deveselu a pur defensivă. Poveştile că s-ar putea să se pună pe rampa de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară e o găselniţă care nu are nicio bază reală. Nu e niciun argument că ar putea să creeze probleme Rusiei“, a declarat Teodor Meleşcanu.

„Fără niciun fel de dubiu, în cursul zilei de mâine vom avea o poziţie, o să ne consultăm şi cu aliaţii noştri. Mi se pare ieşit din comun să chemi ataşatul american ca să dărâme baza de la Deveselu, care nu are nimic cu armamentul nuclear“, a mai precizat ministrul de Externe.

Întrebat dacă are în vedere şi convocarea ambasadorului rus la Bucureşti, Meleşcanu a afirmat: „O să avem în vedere şi posibilitatea unui dialog şi să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare este greu de înţeles. O să cerem clar care sunt problemele pe care le ridică Federaţia Rusă“.

De asemenea, ministerul a precizat că Washingtonul ar trebui să distrugă şi dronele de atac din acelaşi motiv.

Ministerul a informat că a convocat ataşatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i înmâna o notă care conţine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu.

Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite.

Rusia a suspendat Tratatul INF în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul, acuzaţii negate de Moscova.

Scutul de la Deveselu acoperă su suprafață de 170 de hectare și este echipat doar cu rachete interceptoare care au rolul de apărare prin distrugerea în aer a rachetelor balistice.

Scutul este activ din decembrie 2016, dar lucrările la baza militară de la Deveselu au durat trei ani și a costat 800 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a costurilor a fost suportată de americani. România a contribuit cu doar 12 milioane de dolari, dar scutul aduce beneficii inclusiv strategiei geopolitice americane, chiar dacă SUA este departe de Europa de Est.

Scutul este echipat cu așa-numitul sistem antirachetă Standard Missile 3 (SM-3) care, la origine, este un sistem neval, dar acesta a fost adaptat pentru o bază terestră și funcționează pe aceleași principii. Forțele Navale ale Statelor Unite folosesc SM-3 pentru interceptarea rachetelor balistice de croazieră și intercontinentale lansate de pe avioane, nave sau vehicule militare terestre inamice, iar sistemul poate fi utilizat în acelați scop și de la sol, nu doar de pe mare. Rachetele SM-3 au capacitatea de a distruge în aer, înainte de a-și atinge ținta, rachetele balistice prin forța cinetică, adică prin impactul cu acestea. În general, rachetele de la Deveselu au o autonomie de 500 km și pot atinge viteza maximă de 9.600 km/h.

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com