Sistemul uninominal mixt este ciudat, neclar, nedrept
Sistemul uninominal mixt (parţial majoritar, parţial proporţional) într-un singur tur, este bun că este reprezentativitativ, adică le permite principalelor grupuri politice să fie reprezentate în Parlament.
Dar actualul sistemul de vot este şi nedrept. Dacă în vara anului 2012 CCR-ul ar fi validat votul uninominal pur, atunci astăzi aveam în Parlament doar două formaţiuni politice: USL şi UDMR, pentru că toate colegiile din ţară au fost câştigate de candidaţii USL, şi doar în câteva judeţe din Ardeal de către candidaţii UDMR. Dacă azi aveam un sistem uninominal pur, PDL-ul dispărea de pe scena politică, ceea ce pentru igiena politică românească nu era rău deloc. Candidaţii PDL nu au câştigat nicăieri, în nici un colegiu dfin ţară, dar vor avea 17% din mandatele parlamentare…
Redistribuirea ne dă cazuri de parlamentari situaţi pe locul 2 sau 3 – cum s-a întâmplat şi în judeţul Alba în anul 2008, când câştigătoarea Oana Badea, cu 49% din voturi, a pierdut mandatul de deputat din Colegiul Aiud-Ocna Mureş în favoarea candidatului de pe locul 3) ridică un mare semn de întrebare privind echitatea acestui sistem de votare. Probabil sistemul va trebui modificat cât mai urgent: eventual să fie un vot uninominal în două tururi (şi nu într-un singur tur, cum se întâmplă acum); astfel s-ar elimina ciudăţeniile, neclarităţile şi nedreptatea votului uninominal mixt într-un singur tur.
În judeţul Alba toate cele 7 colegii au fost câştigate de candidaţii USL: 4 din aceşti candidaţi au câştigat cu peste 50 din voturile exprimate. Radu Coclici a câştigat mandatul în Colegiul nr.4 Aiud-Ocna Mureş, dar nu va merge în Parlament; din cauza redistribuirii, Colegiul nr.4 îl va propulsa în Parlament pe candidatul de pe locul 3 !!! George Comşa este deputatul de pe Colegiul nr.4 deşi a obţinut doar 3.920 voturi (17,51%). La fel se întâmplă în Colegiul nr.2 Sebeş-Blaj unde candidatul de pe locul 2 (Clement Negruţ, PDL) merge în Parlament cu 35,13% din voturi, în defavoarea lui Ovidiu Jidveian (USL), clasat pe locul 1 cu 46,5 la sută din voturi. La fel se întâmplă în Colegiul senatorial nr.2, unde PDL-istul Pereş (cu 33,5 % din voturi) merge în Parlament în locul celui de pe locul 1, care a primit 44,12 % din voturi.
Iulian Brok
13:32
DACA ASTA E -DEMOCRATIE-SA VAD IN PARLAMENT PE CEI CARE AU FURAT LEGEA PENSIILOR, AU TAIAT PENSIA, SALARIUL, SI AU MARIT TVA , AU INCHIS SPITALE SI RAD DE NOI CARE AM FOST NENOROCITI LA BATRANETE, SI AVEM CEL MAI MARE NUMAR DE PARLAMENTARI DIN LUME,, DAR NU AVEM VIATA DECENTA IN NICI UN DOMENIU DUPA 41 ANI MUNCA, ATUNCI ERA MAI BINE CU MAREA ADUNARE NATIONALA.ESTE CEA MAI MARE ESROCHERIIE DIN LUME NUMITA ACEST TIP DE SOCIETATE UNDE UNI O DUC FOARETE BINE, MULTI O DUC IN SARACIE, LIPSURI, GRIJILE DE MAINE.E O SOCIETATE NEDREAPTA. UMILITOARE, SI BATJOCORITOARE, CAND NU AI BANI DE MEDICAMENTE DAR AI CU O SUTA DE RISIPITORI DE BANI MULTI IN NUMELE DEMOCRATIEI.RUSINE.