Spitalul din Ocna Mureş nu trebuie desfiinţat!

18 februarie 2011 00:031 comment

În această săptămână, deputatul PSD de Alba, Radu Coclici a întreprins un nou demers în încercarea de a salva Spitalul Orăşenesc din Ocna Mureş. Astfel, deputatul a adresat o interpelare ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, arătând contextul social şi economic din Ocna Mureş, acuzându-l, totodată, de necunoaşterea situaţiei reale din teren.
„I-am adus la cunoştinţă ministrului Sănătăţii că decizia sa de reprofilare a Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş în cămin de bătrâni este o decizie proastă pentru că nu ţine cont de problemele grave sociale şi economice cu care se confruntă acest oraş. Nu poţi să le iei oamenilor şi unica salvare la propriu a vieţii lor, după ce această guvernare ipocrită şi incompetentă i-a lăsat pe drumuri, fără locuri de muncă. Nu poţi ca într-un oraş în care rata şomajului este cea mai mare probabil din judeţ să iei decizia de a le închide singurul centru medical din zonă, ca să nu mai spunem că este, practic, ultimul spital de la graniţa judeţului Alba”, a declarat deputatul Radu Coclici.
După cum se cunoaşte, în luna ianuarie 2010, Combinatul GHCL UPSOM Ocna Mureş şi-a sistat activitatea, peste 670 de muncitori pierzându-şi locul de muncă.
„La acest moment, existenţa Spitalului Orăşenesc Ocna Mureş, care deserveşte nu doar populaţia acestui oraş, ci aproximativ 29.500 de persoane, după cum reiese din documentele medicilor şi ale serviciilor medicale prestate în ultima perioadă de această instituţie spitalicească, este incertă. Colegul meu, Marius Sepi, a avut, de asemenea, o iniţiativă importantă, iar acum, prin demersul meu parlamentar, sperăm să rezolvăm problema de la Ocna Mureş. Şi asta pentru că la Spitalul din Ocna Mureş apelează cetăţenii din toată zona limită de judeţ Alba – Cluj, respectiv Alba – Mureş, fiind ultimul spital din această zonă, de unde şi importanţa sa”, a declarat deputatul.
La acest moment, Spitalul Ocna Mureş are doar 145 de angajaţi şi trebuie păstrat tocmai din aceste considerente sociale, economice, dar şi prin importanţa contextului geografic.
Totodată, Radu Coclici i-a arătat ministrului Sănătăţii ce ar însemna, în mod practic, desfiinţarea Spitalului din Ocna Mureş şi modul cum o astfel de decizie ar putea să le pună în pericol vieţile locuitorilor din acest oraş şi din localităţile învecinate: „Dacă spitalul se va închide, vor exista locuitori ai judeţului nostru care vor fi nevoiţi să facă peste 40 de km pentru a ajunge la un spital, în speţă cel din Aiud. Este cazul celor din Şilea, comuna Fărău, care ar fi siliţi să parcurgă 53 de km sau cei din satul Turdaş, comuna Hopârta, care vor avea 43 de km de făcut, şi exemplele ar putea continua. Ca să nu mai spun că la Serviciul de asistenţă socială al Primăriei Ocna Mureş nu există nici măcar o cerere prin care vreun locuitor al localităţii să solicite construirea vreunui azil de bătrâni sau primirea într-o astfel de instituţie. Desfiinţarea acestui spital sau reprofilarea lui ar însemna un gest nesăbuit şi absolut criminal, pe care sper că actualul ministru va avea decenţa să nu îl facă vreodată”, a mai spus deputatul Radu Coclici.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com