Tineretul Național Liberal susține inițiativele liderilor PNL referitoare la funcționarea serviciului de urgență 112
Tineretul Național Liberal susține inițiativele liderilor PNL referitoare la funcționarea serviciului de urgență 112, respectiv la funcționarea serviciului Salvamont și includerea acestuia pe lista instituțiilor care pot fi apelate prin intermediul numărului 112.
Adina Vălean, europarlamentar liberal, a avut inițiativa măsurii prin care toți operatorii de telefonie mobilă din Europa sunt obligați să trimită un sms atunci când utilizatorii își deschid telefoanele în sistem roaming, prin care să fie anunțați că numărul european de urgență este 112. De această măsură beneficiază acum toți utilizatorii de telefonie mobilă, atunci când se află pe teritoriul Uniunii Europene. În noiembrie 2013, Adina Vălean a inițiat un alt demers legislativ la nivelul Parlamentului European, anume, atunci când o persoană sună la 112, sistemul GPS să fie activat instant pentru ca persoana respectivă să poată fi localizată imediat. Costurile totale pentru acest serviciu, la nivelul Uniunii Europene, sunt de 250 milioane de euro, ceea ce înseamnă doar 50 de cenți pentru fiecare smartphone. În momentul în care această inițiativă va fi aprobată și aplicată, nu vor mai avea loc tragedii de genul celei din Munții Apuseni.
Tineretul Național Liberal susține conformarea voluntară a României față de această inițiativă și legiferarea ei cât mai curând pentru a putea fi aplicată înainte de anul 2016 când, potrivit parcursului legislativ de la nivelul Uniunii Europene, va deveni obligatorie pentru toate statele membre.
De asemenea, Tineretul Național Liberal consideră că trebuie creat, cât mai repede posibil, cadrul legislativ necesar pentru utilizarea serviciului Salvamont la capacitate maximă în situații de urgență. În acest moment, nu există o lege a Salvamontului, acest serviciu de urgență fiind reglementat doar de o Hotărâre de Guvern – 77/2003, iar Salvamontul nu poate fi apelat prin numărul unic de urgență 112. Nu este normal ca un serviciu destinat și specializat în salvarea vieților omenești, precum serviciul public Salvamont, să nu existe în indexul de alarmare 112. Este regretabil că serviciul public Salvamont a fost ultimul serviciu de intervenție anunțat despre tragedia din Apuseni.
Drept urmare, Tineretul Național Liberal îți exprimă susținerea pentru două inițiative a căror aplicare va crea condițiile necesare pentru ca serviciul Salvamont să fie implicat în situațiile de urgență, imediat ce apar: înscrierea serviciului public Salvamont între instituțiile care pot fi apelate prin numărul unic de urgență 112 și aprobarea în Parlament, cu celeritate, a Legii Salvamontului. Una dintre aceste inițiative aparține deputatului PNL Mircea Roșca, cel care, alături de un grup de colegi din Camera Deputaților, a depus un proiect legislativ conform căruia serviciul Salvamont va putea fi apelat prin intermediul numărului unic european de urgență 112. Proiectul va fi discutat în sesiunea parlamentară care începe pe 3 februarie. Cealaltă inițiativă aparține deputatului PNL Elena Uioreanu și se referă la urgentarea elaborării unei Legi a Salvamontului și dezbaterii ei în Parlament, în vederea adoptării acesteia cât mai repede posibil. Alături de reprezentanții Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România și a celorlalte servicii de intervenții publice, este imperios necesară stabilirea drepturilor, obligațiilor și responsabilităților ce revin salvamontiștilor montani. HG 77/2003, deși trasează ca sarcini activitatea de patrulare montană, de căutare a răniţilor şi acordare a primului ajutor în cazul accidentelor produse pe munte, nu stabilește clar modalitatea de coordonare cu celelalte instituții ale statului de intervenție rapidă. În situațiile de urgență, fiecare secundă este vitală, de aceea nu este permis nici un moment de confuzie sau nehotărâre cu privire la atribuțiile fiecărui serviciu de intervenție, la procedurile care trebuie respectate, la sfera de competență a fiecărei instituții implicate.