Tinerii liberali din Alba Iulia au participat la prima ediție a Școlii Liberale de Economie „Friedrich Hayek”
În perioada 31 octombrie – 3 noiembrie 2013, a avut loc la Sinaia prima ediție a Școlii Liberale de Economie „Friedrich Hayek”, eveniment organizat de Cluburile Studențești Liberale (CSL). La această ediție, care a avut tema „Liberalism și antreprenoriat”, au susținut prelegeri diverși lideri ai Partidului Național Liberal (Relu Fenechiu, vicepreședinte PNL, Alina Gorghiu, deputat, Cristian David, Ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Lucia Varga, Ministru delegat pentru Ape și Păduri ș.a.), ai Tineretului Național Liberal (Claudia Benchescu, pședinte CSL, deputatul Florin Alexe, președinte al TNL, Valentin Șoneriu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii ș.a.) și importanți specialiști din domeniul economic (conf. univ. dr. Cosmin Marinescu, profesor la A.S.E. București, consilier al Ministrului Finanțelor pe probleme de politici economice, Mihail Vlasov, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, lect. univ. dr. Gabriela Horga, profesor la A.S.E. București, director cabinet ANAF ș.a.). Au fost prezenți, de asemenea, și importanți lideri locali ai PNL: deputatul Mircea Roșca (președinte PNL Prahova), deputatul Paul Dumbrăveanu (președinte TNL Prahova), Flavian Stoica (președinte CSL Prahova), Vlad Oprea (primarul orașului Sinaia) ș.a. Printre lectori s-au numărat și invitați de peste hotare, precum Iliya Lingorski (specialist în cadrul Ministerului de Finanțe de la Sofia – Bulgaria). Printre temele abordate în cadrul sesiunilor de comunicări amintim: „Antreprenorul și antreprenoriatul”, „Planul de afaceri”, „Comunicare și branding”, „Medierea în afaceri”, „Comunicarea în cadrul organizației economice”, „Antreprenorul și antreprenoriatul”, „Rolul antreprenorilor în economia locală” etc.
Duminica, 3 noiembrie, după terminarea cursurilor Școlii Liberale de Economie, toți participanții au fost prezenți la evenimentul „România pentru mediul de afaceri”, care a avut loc la cazinoul din Sinaia și care la care au participat circa 400 de oameni de afaceri din România. Evenimentul, organizat de Tineretul Național Liberal (TNL), s-a bucurat de prezența președintelui PNL, Crin Antonescu, acesta fiind însoțit și de Eduard Hellvig, secretar general PNL.
La eveniment au participat și tineri liberali din Alba Iulia: Marius Crișan (președinte al CSL Alba și membru în Biroul Național CSL), Marius Maxa (vicepreședinte al CSL Alba), Paul Cocoș (membru CSL Alba), Florin Dan (vicepreședinte TNL Alba) și Adrian Simion (purtător de cuvânt al PNL Alba). Acesta din urmă a oferit și câteva detalii despre eveniment: „Evenimentul de la Sinaia s-a înscris în linia școlilor politice și economice pe care structurile de tineret din cadrul Partidului Național Liberal le organizează pentru tinerii membri și simpatizanți ai PNL și s-a bazat pe ideea de a crea o nouă oportunitate de afirmare pentru tinerii liberali cu formare profesională în aria economică. În cadrul cursurilor s-a arătat că dezvoltarea economică, bazată pe principiile pieței libere și a restrângerii rolului statului în economie, reprezintă esența liberalismului. De altfel, Partidul Național Liberal a avut întotdeauna ca direcție strategică dezvoltarea economică, alături de susținerea intereselor naționale. Încă de la înființarea partidului, în 1875, viziunea economică a PNL s-a bazat pe pragmatism și măsuri concrete menite să dinamizeze dezvoltarea țării. Despre necesitatea dezvoltării economice continue a vorbit și președintele Crin Antonescu, acesta arătând și că PNL-ul de azi trebuie să contine tradiția ideilor economice liberale și să se implice în mod constant în efortul de modelare a unei economii performante. Neoliberalismul, care guvernează azi multe din acțiunile economice ale PNL, are la bază noțiuni precum: statul suplu, individualismul normativ, inițiativă, concurență, piața ca instrument de conducere, stabilitatea monetară. Acestea sunt cuvintele cheie care pot constitui baza unui model de dezvoltare economică a României, iar antreprenoriatul nu reprezintă numai o formă de manifestare economică, ci și un spirit pe care putem să îl aplicăm în toate domeniile societății.”