Valeriu Zgonea: Votul pentru proiectul Roşia Montană trebuie să fie unul responsabil

22 septembrie 2013 08:060 comments

zgonea la alba iulia 15Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat sâmbătă la Alba Iulia că votul pe care parlamentarii îl vor da în cazul legii referitoare la Roşia Montană trebuie să fie unul responsabil şi în cunoştinţă de cauză. “Eu cred că nu putem să luăm o decizie în anul 2013 în Parlamentul României fără să ne documentăm, fără să avem, dacă vreţi, o documentare la faţa locului. Ceea ce este important pentru noi este să rezolvăm problemele românilor oriunde s-ar afla. Am discutat cu domnul preşedinte (n.red. Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba) avantajele şi domnia sa susţine ferm acest proiect, ca şi prefectul şi subprefectul judeţului Alba. Numai din autorizaţie le intră 11-12 milioane de dolari. Vă daţi seama ce bani ar însemna pentru Consiliul Judeţean Alba. 70 de milioane sunt numai reabilitarea în Roşia Montană şi localităţile din jur pe protecţia cerută pe obligaţiile legislative cerute de Ministerul Culturii pentru a păstra toată această zonă din punct de vedere arheologic.
Este important pentru noi să fim documentaţi, pentru orice parlamentar. Le-am promis că săptămâna viitoare membrii comisiei speciale vor fi aici prezenţi, marţi seara miercuri urmând să facă o deplasare . Le-am promis de asemenea că toate grupurile politice parlamentare care vor dori să facă o deplasare aicea vom găsi resursele financiare necesare pentru a se documenta la faţa locului şi pentru a asculta vocea oamenilor de aici. Eu cred că fiecare român vrea să aibă un loc de muncă. Pe de altă parte cred că trebuie să rezolvăm problemele care sunt în zonele foste miniere unde şomajul este mult mai ridicat decât această cotă de 7 la sută pe care o are judeţul Alba. Eu cred că o familie de mineri, o familie care vine din acea zonă trebuie să aibă un loc de muncă, vro să-şi ducă copiii la şcoală. Dar pe de altă parte sunt preocupat şi de o securitate ecologică a zonei respective şi trebuie să recunoaştem acest lucru.
Eu am credinţa că membrii comisiei speciale vor fi în stare să aducă consens între cei care susţin proiectul şi cei care se opun şi cer condiţii speciale de mediu, de protecţia mediului. Avem obligaţia să investim în această zonă în protecţia mediului ca să putem să le oferim şi generaţiilor viitoare şansa de a îşi găsi un loc de muncă. Din această perspectivă prezenţa mea astăzi aici, ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, oferă semnalul responsabilităţii, corectitudinii şi transparenţei acestui Parlament pe care cu onoare îl conduc cu votul celor 412 parlamentari. Cred că este important pentru noi să luăm decizii în cunoştinţă de cauză şi acesta este rolul nostru dacă vrem să fim o ţară europeană”, a declarat Valeriu Zgonea.
Preşedintele Camerei Deputaţilor a spus că nici un parlamentar nu trebuie să i-a decizii emoţional iar decizia, indiferent care va fi ea să fie una documentată.
”Am speranţa că până la final colegii mei democrat-liberali, liberali , maghiari şi ai celorlalte minorităţi naţionale care sunt în Parlamentul României, chiar şi deputaţii neafiliaţi vor vota cu conştiinţa împăcată că au informaţiile, că au vizitat Roşia Montană, că i-au ascultat pe cei din Piaţa Universităţii şi că au făcut un proiect de lege care acoperă ambele părţi. Dacă, ca parlamentari ai unui stat european nu suntem în stare să aducem consens într-o comisie specială făcută pentru acest lucru va fi foarte greu pentru noi să cerem să fim a şaptea putere şi să fim respectaţi în Uniunea Europeană. Ăsta este rolul nostru ca parlamentari, să ne batem în cunoştinţă de cauză cu argumente pro şi contra, dar să promovăm un proiect de lege. Că este de respingere, că este de aprobare, dar să promovăm şi să de asumăm aceste responsabilităţi, care nu sunt individuale. Am candidat sub Uniunea Social Liberală şi avem responsabilităţi împreună pentru a aduce România acolo unde merită ea să fie. (…) Pentru noi este important să îi convingem pe toţi că am găsit cea mai bună soluţie. Restul lucrurilor se rezolvă prin dialog, prin consens, prin a-i asculta pe toţi. Dacă sunt foarte mulţi cei care doresc o securitate ecologică a zonei trebuie să vedem care sunt condiţiile pe care trebuie să le impunem celui care vrea să investească în această zonă şi nu numai aici, peste tot unde vrem să facem locuri de muncă. Pentru că până la urmă asta este obligaţia noastră, că vrem să fim guvernanţi ai unei Românii europene. Trebuie să guvernăm conştient, trebuie să generăm locuri de muncă, dar dacă nu putem să le generăm trebuie să facem un lucru pe care cei dinaintea nostră l-au făcut şi au pierdut alegerile, să nu pierdem locuri de muncă”, a mai afirmat Zgonea.
Valeriu Zgonea a spus că birourile permanente reunite ale celor două camere vor aproba inclusiv deplasarea la Roşia Montană a unor experţi independeţi în cazul în care comisia specială va solicita acest lucru. Referitor la acestă comisie şeful Camerei Deputaţilor a declarat că aceştia nu trebuie să ia decizia din faţa televizorului sau din fotoliul de la parlament. El a mai afirmat că există suficiente resurse financiare pentru deplasarea şi cazarea oricărui deputat sau senator care vrea să se documenteze la faţa locului despre proiectul Roşia Montană şi să ia o decizie în cunoştinţă de cauză: “Preşedintele PSD a transmis un mesaj foarte clar: <<Votaţi în cunoştinţă de cauză, cum vă dictează conştiinţa. Asiguraţi-vă că în textul de lege există toate acele măsuri care permit să îmbinăm părerile celor care sunt pro şi a celor care sunt contra acestui proiect>>”.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com