Victor Negrescu: „România își va folosi în continuare toate resursele disponibile pentru a gestiona procesul de negociere privind Brexit la nivelul aşteptărilor cetăţenilor“

19 septembrie 2018 19:370 comments

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu, a participat marți, 18 septembrie 2018, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (art.50) în format UE27, organizată ca urmare a declanșării procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană. Pe agenda reuniunii a figurat prezentarea stadiului actual al negocierilor cu Marea Britanie și pregătirea Consiliului European (art.50) din 18-19 octombrie, în cadrul căruia liderii europeni vor evalua progresele înregistrate.

Negociatorul-șef al Uniunii Europene, Michel Barnier, a prezentat rezultatele celor mai recente discuții la nivel tehnic și politic UE-UK, care sunt axate pe finalizarea acordului de retragere și conturarea declarației politice privind cadrul relațiilor viitoare. Toate aspectele legate de retragere trebuie să fie incluse în acordul care ar trebui să fie convenit în timp util pentru a putea fi ratificat înainte de data retragerii, 29 martie 2019. Printre punctele din acordul de retragere care necesită negocieri suplimentare se numără modalitatea de a evita o frontieră strict controlată între Irlanda și Irlanda de Nord, guvernanța generală și soluționarea litigiilor în acordul de retragere, respectiv protecția datelor și a indicațiilor geografice.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a subliniat importanța menținerii unității celor 27 de state membre în jurul principiilor fundamentale care guvernează procesul de negociere și al liniilor directoare reconfirmate de Consiliul European.

Am intrat în etapa finală a negocierilor privind procesul Brexit. Avem încredere în capacitatea echipei de negociere condusă de Michel Barnier de a finaliza acordul cu Marea Britanie, pentru a asigura premisele unei retrageri ordonate și predictibile și susținem în continuare necesitatea unui parteneriat viitor aprofundat UE-UK, care să reflecte legăturile strânse și valorile noastre comune în domenii de interes prioritar precum securitatea, apărarea și comerțul. România își va folosi în continuare toate resursele pentru a gestiona procesul de negociere privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la nivelul aşteptărilor cetăţenilor şi în deplin acord cu obiectivele sale în context european“, a declarat Victor Negrescu.

În intervenția sa, ministrul delegat a reiterat importanța unei relații apropiate UE-UK, care să se bazeze pe un echilibru între drepturi și obligații și care să permită gestionarea în comun a provocărilor cu care se confruntă continentul european.

După cum a declarat recent și președintele Juncker în cadrul discursului său privind starea Uniunii, Marea Britanie va reprezenta întotdeauna un partener de încredere pentru noi. Cu toate acestea, indiferent de cadrul juridic care va defini viitoarea relație UE-UK, obiectivul nostru va fi protejarea integrității Pieței Unice și a indivizibilității celor patru libertăți fundamentale“, a adăugat oficialul român.

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com