Apa curată, mâncarea adecvată vârstei şi îmbrăcămintea potrivită îţi ţine copilul sănătos
Temperaturile ridicate favorizează răspândirea virusurilor şi a microbilor, iar copiii sunt foarte expuşi la îmbolăviri în perioada de vară. Medicul pediatru Mihaela Mânăscurtă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia recomandă respectarea câtorva reguli importante pentru a feri copiul de îmbolnăvirile specifice perioadei calde.
Enterocolitele şi alte afecţiuni digestive sunt des întâlnite mai ales în perioada de vară de aceea este important să respectăm sfaturile medicului.
Mai ales când temperaturile sunt peste media acestei perioade trebuie evitate alimentele nepotrivite, chiar și pentru adulți cum ar fi alimentele cumpărate de pe stradă de la tonete și vânzători ambulanți.
„Pentru copii nu sunt recomandate pizza, crenvusti, virsli, mititei și înghețata. Alimentația trebuie adaptată la vârsta copilului. La copiii mici se recomandă atenție sporită la sterilizarea biberoanelor, a cănițelor și la prepararea laptelui pudră. Alimentele solide, pasate trebuie să fie proaspete se pot păstrat maxim 24 de ore, la frigider, la (4-8 grada Celsius) ”, a explicat medicul pediatru Mihaela Mânăscurtă.
Hidratarea este foarte importantă în această perioadă, dar trebuie respectate niște reguli pentru a evita îmbolnăvirile. Pentru copii este recomandată apa plată de la sursă sigură, controlată bacreriologic. Copiii se expun riscurilor de îmbolnăvire și dacă se scală în locuri neîngrijite, cum sunt lacurile, bălțile și râurile neamenajate pentru scaldă.
Copiii trebuie să poarte hăinuțe de bumbac sau in și pălăriuțe
Soarele puternic este periculos atât pentru adulți cât și pentru copii și trebuie evitată expunerea necorespunzătoare.
„Copiii trebuie feriți de soare între orele 11 și 17 și trebuie îmbrăcați cu hăinuțe de bumbac sau in, de preferință, albe. Pălăriuțele nu trebuie să lipsească.
Mai sunt și alte măsuri de prevenție a îmbolnăvirilor, trebuie evitat transportul copiilor mici, sub 2 ani, cu mașina pe distanțe mai lungi și de asemenea, trebuie evitate locurile aglomerate, cum sunt mall-urile, supermarketu-rile, unde crește pericolul de contaminare cu virusuri. Copilul nu trebuie expus nici la fumul de țigară. Trebuie evitat fumatul în locuințe și fumatul în timpul sarcinii”, a mai spus medicul pediatru.