Tratamente naturale pentru boli de primăvară
Schimbarea de anotimp, însoţită de încălzirea vremii şi fluctuaţiile de temperatură sunt elementele propice pentru intrarea în scenă a unor afecţiuni comune dar nu şi banale. anemia, conjuctivită, crizele de astm, astenia, problemele digestive, oboseala şi răceliile îşi fac de cap de multe ori la trecerea dinspre iarna.
Iată câteva sfaturi utile pentru a trece mai repede peste ele sau pentru a le preveni din timp:
Anemia se manifesta prin dureri de cap, pierdea apetitului alimentar, oboseala, lipsa energiei sau constipaţia. De regulă, este cauzată de adoptarea unei alimentaţii nepotrivite.
Remediu natural: puneţi 3 linguri cu frunze de pelin la macerat într-un borcan cu 50 ml de alcool alimentar de 70 . Lăsaţi recipientul într-un loc mai călduţ până a doua zi, după care turnaţi, deasupra, 200 ml de ulei. Puneţi-l la fiert, pe baie de abur, câteva ore. După 2-3 zile de repaus puteţi începe tratamentul cu acest preparat. Câte 10 picături pe zi vor reda pofta de mâncare şi vor trata constipaţia cauzată de anemie.
Remediu din legume: din sfecla roşie ori din varza pregătiţi, în fiecare zi, suc cu ajutorul storcătorului electric. Beţi câte o jumătate de pahar cu acest suc zilnic, după micul dejun şi cina.
Remediu din fructe: 1kg de mere proaspete consumate zilnic fac minuni în cazul unei persone anemice. Merele redeau apetitul alimentar, reduc oboseala şi vitaminizează organizmul. Pot fi consummate şi sub formă de piure , amestecate cu biscuiţi raşi.
Leac popular: spargeţi o jumătate de kg de nuci şi puneţi miezul la macerat într-un litru de ţuică. După 60 de zile, strecuraţi lichidul şi amestecaţi-l cu 3l de vin roşu. Beţi, în fiecare zi, câte un pahar după ce aţi îndulcit cu puţină miere. Este un tratament contraindicat femeilor gravide şi copiilor.
Boli de primăvară – Astmul bronşic
Persoanele diagnosticate cu astm bronşic au o perioadă grea primăvară din cauza polenului, a pufului de la plopi sau a prafului. Crizele de sufocare provocate de astm pot fi, însă, calmate sau prevenite cu câteva tratamente la îndemână.
Boli de primăvară – Conjunctivită
Conjunctivită se manifestă destul de violent prin mâncărimi ocular, senzaţie de nisip în ochii. Cele mai comune cauze sunt contactul cu anumiţi alergeni (printre care polenul), praful sau chiar folosirea unor produse cosmetice neadecvate.
Remediu din plante: într-un litru de apă se pune la fiert o lingură de seminţe de mărar. După 5 min de fiert în clocot stingeţi focul. Cât mai ies aburi, aplcati-vă capul deasupra şi acoperiţi-vă cu un prosop, astfel că vaporii să acţioneze la nivelul ochiilor inflamaţi.
Remediu din legume: puneţi, în storcător, 2 foi de varză. Din sucul obţinut puneţi câte o picătură în ochi, până la vindecare. Varza este un excelent antibacterian.
Remediu din fructe: dacă aveţi ochii încărcaţi şi va deranjaza (simţiţi o senzaţie de nisip în ei) puneţi, în fiecare seară înainte de culcare, cataplazme cu mere. Râdeţi un fruct şi puneţi pulpa obţinută pe un pansament steril pe care aplicaţi-l, apoi, pe pleoape.
Leac popular: un leac folosit de bunicii noştri este seva scursă la tăiatul viţei-de-vie, în fiecare primăvară. Se colectează această apă a vieţii în borcanele de sticlă şi se pune câte o picătură în fiecare ochi, la nevoie.
Boli de primăvară – Ulcerul şi gastrita
Primăvara este vremea când afecţiunile digestive îşi fac de cap. În afară de regimul alimentar pe care îl va prescrie medicul, puteţi apela cu încredere la tratamente la îndemână care să rărească numărul crizelor şi să vă aline durerea.
Remediu din plante: puneţi 4-5 linguriţe de coada calului în jumătate de litru de apă şi daţi totul în câteva clocote. Strecuraţi decoctul şi beţi, apoi, întreaga cantitate de-a lungul zilei. Combate aciditatea şi favorizează vindecarea ulcerului.
Boli de primăvară – Astenia
Astenia se manifesta prin scăderea de concentrare şi, în general, o stare de slăbire a organizmului. Ignorată, astenia poate cauza o depresie în toată regula ceea ce devine, uneori, mult mai greu de tratat. Câteva sfaturi simple care să te scoată din “butoiul cu melancolie” sunt redate mai jos.
Remediu din plante: din fructe de catina proaspete ori uscate pregătiţi o infuzie din care beţi, în fiecare zi, 2-3 căni. Îmbunătăţeşte tonusul, vitaminizează organizmul şi creşte imunitatea acestuia.
Remediu din legume: din 2-3 rădăcini de ţelina pregătiţi un suc. Amestecaţi-l cu puţină apă sau suc de morcovi şi beţi în fiecare dimineaţă. Cura trebuie să dureze 15-20 de zile. La fel de bună este şi infuzia din frunze de ţelină.
Remediu din fructe: beţi cât mai multe sucuri naturale. Fie că e vorba de suc de mere, citrice sau banana, toate vă vor da energie şi poftă de viaţă.
Leac popular: ia în fiecare zi câte un cub cât o prună de drojdie de bere ajuta la redobândirea formei fizice şi intelectuale.
Boli de primăvară – Răcelile uşoare
Varatiile de temperatură, trecerea de la rece la cald şi invers în timp foarte scurt vă pot face pradă uşoară răcelilor. Unde mai pui că primele zile de primăvară, cu soarele lor blând şi cald, vă vor face să renunţaţi la hainele groase şi să adoptaţi o ţinută mai uşoară. Numai bine pentru un guturai de toată frumuseţea!
Remediu din plante: puneţi o linguriţă şi jumătate cu maghiran să se infuzeze într-o cană cu apă fierbinte. Beţi acest preparat cât mai cald îndulcit cu puţină miere. La scurtă vreme de la administrare veţi transpira din abundenţă eliminând, în acest fel, toxinele. În plus, maghiranul ajuta la eliberarea cailor respiratorii.
Remediu din legume: nasul înfundat poate fi descongestionat dacă mâncaţi salată de sfeclă roşie cu hrean râs. Deasemenea, puteţi pune pe frunte puţin hrean pentru desfundarea nărilor.
Remediu din fructe: pe toată perioada bolii beţi cât mai mult ceai de lămâie. Acesta va grăbi însănătoşirea datorită vitaminei C pe care o conţine.
Leac popular: la primele semne de răceală faceţi băi prelungite cu apă cât mai fierbinte în care aţi turnat ulei din ace de pin.
Boli de primăvară – Oboseală
Unul dintre simptomele asteniei de primăvară este şi oboseală. Nu va mai ajung 8 ore de somn, vă simţiţi în permanenţă vlăguit(a) şi nu mai daţi randament? Ia câteva tratamente simple!
Remediu din plante: administrat sub formă de tinctura, câte o linguriţă de 3-4 ori pe zi, busuiocul stimulează sistemul imunitar, reda tonusul nervos şi alungă oboseala.
Remediu din legume: din ţelina şi morcovi preparaţi un suc. Beţi, în fiecare zi, câte 2 pahare pentru redobândirea tonusului şi a energiei.
Remediu din fructe: citricele şi mărarul sunt foarte bune energizante. Consumaţi-le din belşug sub formă de salată sau sucuri.
Leac popular: fă în fiecare seară, înainte de culcare, faceţi băi de şezut cu infuzie de sunătoare.