V-aţi gândit să ţineţi post …
Dacă v-aţi decis să ţineţi post în această perioadă, asta nu înseamnă că trebuie să răbdaţi de foame. În lipsa preparatelor din carne sau a lactatelor, alimentele de post trebuie combinate pentru a oferi organismului vitaminele şi proteinele de care are nevoie.
Postul are un rol bine determinat, şi anume acela de a ajuta la detoxifierea organismului, după o alimentaţie “de iarnă.
Alimentele de post întăresc şi menţin sănătatea organismului, prin purificarea de toxine. În lipsa cărnii, a produselor lactate şi a ouălor, din punct de vedere medical se observă o curăţare lentă a ficatului şi a vezicii biliare.
Ficatul este cel care metabolizează toate principiile alimentare absorbite din intestin, iar vezica biliară este locul de depozitare a sucurilor reziduale din ficat.
Nici intestinele nu au de suferit. Cu ajutorul alimentelor de post se obţine o curăţare internă, atât a organismului subţire, cât şi a celui gros. De aici şi până la o bună curăţare a vaselor de sânge este doar un pas.
Circulaţia sanguină va fi mult mai bună, iar sângele va putea transporta mai uşor hormonii, enzimele, antioxidanţii şi, mai ales, oxigenul, necesar tuturor celulelor şi ţesuturilor. Mulţi pacienţi spun că le este greu să ţină post pentru că simt ca în această perioadă organismul slăbeşte, cele mai dese simptome fiind ameţelile.
E asigurat necesarul zilnic de calorii
Analizele nutriţionale ale mâncărurilor de post dovedesc însă că acestea nu dăunează organismului. Spre exemplu, o porţie de borş de zarzavat, care conţine ceapă, morcov, cartof, păstarnac, ţelina şi pătrunjel, are 431 de calorii, iar o porţie de ciorbă de fasole verde, care conţine morcov, fasole verde, ceapă, rădăcină de pătrunjel, bulion şi ardei gras, are 729 de calorii.Unul dintre aceste feluri de mâncare ar putea fi aperitivul dintr-o zi de post. La felul doi, puteţi servi o mâncare de fasole verde care are 860 de calorii, o tocană de cartofi, care are 1.231 de calorii sau pilaf sârbesc, 15.70 de calorii.