„Sper ca viitorul Arhiepiscop al Alba Iuliei să-mi continue munca”

22 martie 2011 00:030 comments

La doar câteva zile după alegerea sa ca mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Andrei Andreicuţ, încă arhiepiscop al Alba Iuliei, ne-a oferit un scurt interviu în care ne vorbeşte despre alegerea sa, planurile de viitor şi perspectivele pentru eparhia de Alba Iulia.

-Ce credeţi că a contat în alegerea dumneavostră ca mitropolit al Clujului?

-Mă gândesc că sinodalii noştri au luat în seamă experienţa pastorală pe care o am. Sunt episcop de 21 de ani şi în acest timp am încercat să fac misiune Domnului Hristos cu oarecare râvnă. Cred că acest lucru a contat cel mai mult în opţiunea părinţilor sinodali.

-Ce perspective întrevedeţi pentru eparhia de Alba Iulia ţinând cont că în cei 21 de ani de pastoraţie această Arhiepiscopie s-a dezvoltat foarte mult pe plan social, misionar şi didactic?

-Doresc ca urmaşul meu să fie ancorat în toate acestea. Sper ca prin rugăciune şi stăruinţă aşa să fie, adică să vină un arhiepiscop bun. Deocamdată este prematur să facem pronosticuri despre cine va veni. Eu doresc să-mi continue munca, să aibă grijă de eparhie, de facultate, de postul de radio, de asistenţa socială şi de tot ce este aici. Sper să am o bună colaborare cu viitorul arhiepiscop de Alba Iulia care trebuie să aibă la rândul lui şi o bună colaborare cu instituţiile statului.

-Când se va şti numele viitorului Arhiepiscop al Alba Iuliei şi cum va fi ales?

-Demersurile pentru alegerea viitorului Arhiepiscop vor începe după Paşti. În ce priveşte alegerea sa, aceasta se va desfăşura la fel ca şi cele pentru mitropolia Clujului. În prima fază, sinodul mitropolitan de la Cluj va propune doi candidaţi iar apoi Adunarea Eparhială de la Alba Iulia va putea să mai propună un candidat dacă nu va fi mulţumită de propunerile sinodului mitropolitan. După ce va avea loc Adunarea Eparhială va avea loc Sinodul BOR, care are dreptul să mai propună un candidat iar mai apoi viitorul arhiepiscop va fi ales prin vot secret de părinţii sinodali.

-Cum comentaţi zvonurile lansate în ultima perioadă, care spun că există intenţia de a realipi Arhiepiscopia de Alba Iulia Mitropoliei de la Sibiu?

-Este prematur să vorbim de asemenea chestiuni. Nu ştiu ce va fi. Ce a hotărât Sfântul Sinod acum cinci ani (când s-a înfinţat mitropolia Clujului) a hotărât bine. Adică de două ori pe ani sinoadele mitropolitane de la Cluj şi Sibiu trebuie să se întâlnească ca să discute despre probleme de pastoraţie şi eu cred că acest lucru suplineşte o eventuală realocare teritorială.

-Construcţia noului Seminar Teologic va fi afectată de plecarea dumneavoastră?

-Nu. Şi de la Cluj voi sprijini ideea şi proiectul pentru că construcţia acestui campus trebuie dusă la sfârşit. Are importanţa lui. O biserică va fi construită în mijlocul acestui campus şi va purta hramul Mitropolit Simion Ştefan. În acest sens sperăm ca până la finalizarea lucrărilor BOR să-l canonizeze pe mitropolitul Simion Ştefan pentru că au fost făcute toate demersurile în acest sens.

-La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia veţi mai rămâne cadru didactic?

-Da, voi rămâne în continuare ca şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

-După 21 de ani de păstorire ce le transmiteţi credincioşilor din eparhia de Alba Iulia?

-Îmi rămân în suflet. Timp de 25 de ani cât am păstorit în calitate de preot şi apoi ca episcop şi arhiepiscop s-au creat legături sufleteşti profunde cu credincioşii şi clerul din această eparhie. În multe locuri pe lângă preoţi îi cunoşteam pe cântăreţi şi epitropi. Vă daţi seama mă despart foarte greu de ei.

-Vă mulţumesc pentru timpul acordat.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com