12 persoane bolnave de scleroză multiplă din Alba beneficiază de tratament

21 martie 2012 16:050 comments

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele SPEROMAX Alba, Dragoş Zaharia, a făcut bilanţul asociaţiei pe care o conduce. Astfel, conform datelor pe care ni le-a prezentat Dragoş Zaharia, asociaţia are în prezent 105 membri, din care în jur de 70 sunt pacienţi diagnosticaţi cu scleroză multiplă. Totuşi, ne-a precizat Dragoş Zaharia, la nivelul judeţului Alba numărul bolnavilor de scleroză multiplă este undeva în jur de 150 dar foarte mulţi, din diferite motive, nu vor să recunoască acest lucru.
Un lucru interesant este faptul că doar 12 persoane dintre membrii Asociaţiei SPEROMAX beneficiază de tratament, care se oferă gratuit din partea statului român.
Costul unui asemenea tratament este cuprins în jurul sumei de 800-1.600 de euro iar tratamentul se obţine în funcţie de un anumit punctaj, prioritari fiind cei mai tineri.
O altă problemă subliniată de Dragoş Zaharia este faptul că multe dintre instituţii publice sau de interes public nu sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii, deşi în ultima perioadă s-au făcut ceva progrese în acest sens. Un exemplu în acest sens este STP, care a achiziţionat anul trecut mai multe autobuze ce au rampe pentru persoanele cu probleme locomotorii şi locuri speciale pentru cărucioare. Dragoş Zaharia a spus şi faptul că la multe instituţii accesibilitatea este de formă, rampele de acces neputând fi utilizatem fiind făcute mai mult în dorul lelii.
l Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com