167 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în dosarul pensiilor ilegale

13 martie 2012 17:130 comments

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată a 167 inculpaţi, dintre care şapte în stare de arest preventiv, pentru constituirea unei asocieri infracţionale în vederea săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals privind identitatea şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Ancheta a scos la iveală că liderii grupării, inculpaţii Toma Constantin şi Coasian Sabin, împreună cu ceilalţi membri, au acţionat în Alba, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Maramureş, Satu Mare, Teleorman şi Bucureşti, fiind specializaţi în falsificarea de dosare de pensie, falsificarea de diplome de studiu şi alte acte oficiale.
Inculpaţii au realizat acte de studii falsificate (diplome de bacalaureat, licenţă, master, certificate de calificare profesională) pentru 67 de persoane, în baza acestor diplome beneficiarii exercitând diverse profesii pentru care nu aveau calificarea necesară.
În sarcina inculpaţilor se reţine şi faptul că au falsificat cărţi de muncă, adeverinţe şi acte folosite la întocmirea dosarelor de pensionare, pentru 138 de persoane, pentru a putea beneficia în mod nelegal de pensie pentru vechime în muncă.
Au fost prezentate Caselor Judeţene de Pensii 95 de dosare de pensie conţinând înscrisuri falsificate, 49 dintre acestea fiind introduse la plată.
Acţionând în această manieră, membrii grupării au produs bugetului de stat un prejudiciu de 2.400.000 lei, reprezentând sumele achitate cu titlul de pensie pentru vechime în muncă.
Cauza a fost trimisă spre competentă soluţionare Tribunalului Alba.
Vă reamintim că cercetarea în acest dosar a demarat anul trecut, după ce funcţionarii de la Casa Judeţeană de Pensii Alba au sesizat nereguli în mai multe dosare, respectiv cărţi de muncă cu file falsificate sau adeverinţe eliberate în 1999 cu ştampila Inspectoratului Teritorial de Muncă, an în care ITM nu era încă înfiinţat.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com