18 ani de la înfiinţarea Centrului Local al cercetaşilor din Alba Iulia

7 octombrie 2012 16:041 comment

Anul acesta, cercetaşii din Centrul Local „Axente Sever” Alba Iulia împlinesc 18 ani de activitate, data de 5 octombrie 1994 marcând înfiinţarea Centrului Local.
Pentru a marca această aniversare, cercetaşii din Alba Iulia au organizat o activitate adresată publicului larg, mai exact, un traseu cu provocări desfăşurat în interiorul Cetăţii Alba Carolina. Evenimentul s-a desfăşurat duminică, 7 octombrie, între orele 14 – 19, în spaţiile publice din zona Cetăţii Alba Carolina – zona Obelisc – Poarta a III-a – Sala Unirii/Muzeul Unirii – cele două catedrale. Programul a constat într-un traseu cu 18 provocări, în urma căruia participanţii (indiferent de vârstă) au învăţat diferite noduri, orientare cu busola, cum se montează un cort, ce este o gulguţă şi cum o pot realiza, jocuri şi alte surprize. Traseul a pornit din zona Obelisc, unde a fost amplasat un stand al cercetaşilor.
„Cu ocazia împlinirii celor 18 ani de la înfiinţare, a „majoratului”, am dorit să organizăm un eveniment adresat comunităţii din Alba Iulia, în care nu doar să promovăm cercetăşia, ci să sărbătorim, alături de ceilalţi, aceşti ani de activitate şi prezenţă în oraşul nostru”, ne-a comunicat Florina Pauleti, lider în Centrul Local „Axente Sever” din Alba Iulia.
Centrul Local „Axente Sever” Alba Iulia este filială a Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României” şi are, în prezent, peste 100 de membri, de la vârsta de 7 ani şi până la adulţi cu mulţi ani vechime în cercetăşie.
Pe parcursul anilor, cercetaşii din Alba au avut parte de o serie de proiecte care i-au definit ca Centru Local. Printre ele se numără „Căldarea Şureanu- Poarta Raiului”, proiect desfăşurat pe parcursul a 4 ani, „Împreună pentru un turism civilizat” sau „Trascău- Bedeleu”. De asemenea, au participat la diferite evenimente naţionale, precum „Lumea Exploratorilor”, „Europadiş”, „Cupa Zamolxe”, „Cupa Izvoarelor”, „Deschiderea Anului Cercetăşesc” sau cea de-a V-a Jamboree Naţională, RoJAM 2011.
Anul acesta au organizat cea de-a 3-a ediţie a Festivalului Luminii, iar în prezent se pregătesc pentru cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Naţional „Unitate şi Prietenie”. Acest eveniment are loc în fiecare an, în jurul datei de 1 Decembrie şi are ca scop, pe lângă sărbătorirea Zilei Naţionale a României, organizarea unor activităţi pentru toţi cercetaşii din ţară, prin care aceştia pot învăţa diferite lucruri, pot vizita Cetatea şi mai ales, este un prilej de a cunoaşte comunitatea albaiuliană.
Pe plan intern, în fiecare vară, cercetaşii albaiulieni pleacă în Campul Centrului Local, o tabără de vară organizată în judeţul Alba, prin care participanţii pot învăţa mai multe despre mediul înconjurător, despre viaţa şi obieciurile comunităţii în care îşi desfăşoară activitatea şi nu în ultimul rând, marchează progresul individual al fiecărui cercetaş.

Iulian Brok

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com