ADR Centru a semnat un acord de parteneriat cu ADR Centru din Republica Moldova
În 1 decembrie 2012, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru România şi Agenţia de Dezvoltare Regională Centru din Republica Moldova au semnat, la Alba Iulia, Acordul de parteneriat destinat stabilirii cadrului comun de cooperare continuă şi echilibrată, cu o atenţie specială acordată deciziei Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană. Parteneriatul a fost semnat la sediul ADR Centru din Alba Iulia, de către Simion Creţu, director general ADR Centru România şi Tudor Meşină, director ADR Centru Republica Moldova, în prezenţa reprezentanţilor mass media şi a experţilor din cele două instituţii. La eveniment au participat Nicolae Mereacre, secretar Consiliu Raional Ialoveni, Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi vicepreşedinte CDR Centru, precum şi Florin Roman, vicepreşedinte CJ Alba.
Acest acord de parteneriat îşi propune extinderea scopurilor şi obiectivelor Uniunii Europene în Europa Centrală şi de Est, atât în ceea ce priveşte planificarea dezvoltării cât şi în ceea ce priveşte punerea lor în practică, având în vedere că ambele Agenţii de Dezvoltare Regională partenere împărtăşesc şi exprimă utilitatea şi importanţa cooperării, a schimbului de experienţă şi a proiectelor comune.
„Considerăm că, după doisprezece ani de activitate, şi după ce am reuşit să demonstrăm că putem să atragem importante fonduri europene pentru dezvoltarea regiunii noastre, a venit momentul să-i sprijinim şi pe alţii să reuşească în domeniul planificării şi programării resurselor pentru dezvoltare. Dorim şi putem să-i sprijinim pe colegii noştri din Republica Moldova, pentru că nu avem în comun doar numele, ci şi o viziune complexă pentru viitor. Din acest viitor fac parte structurile parteneriale şi dezvoltarea de proiecte comune, în beneficiul cetăţenilor. Legătura noastră, din punct de vedere instituţional, a fost facilitată de Consiliul Judeţean Alba, care deja derulează un parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni, unde-şi are sediul ADR Centru din Republica Moldova. Ca să susţinem şi să extindem această colaborare, demarăm acum un parteneriat pe care îl vrem eficient, pentru a-i sprijini pe noii noştri parteneri să dezvolte proiecte viabile care să susţină, la un moment dat, aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, a declarat Simion Creţu după ceremonia semnării Acordului bilateral de Parteneriat.
”Obiectivele noastre în cadrul acestui parteneriat sunt bine definite. Trebuie să ne pregătim în comun, cu sprijinul specialiştilor din România, pentru utilizarea cu succes a fondurilor europene disponibile prin Programele specifice fiecărei ţări. În final, trebuie să obţinem rezultate care să asigure dezvoltarea social-economică echilibrată a regiunilor noastre, dar şi să valorificăm cât mai bine oportunităţile financiare, instituţionale şi umane pentru dezvoltare regională. Avem nevoie de expertiza românească, deoarece exemplele de succes trebuie să fie urmate, iar greşelile pot fi evitate mai uşor, dacă ai parteneri de încredere. Regiunea Centru din Moldova are resurse şi oportunităţi, iar cu sprijinul partenerilor noştri, din România dar şi din alte ţări, vom putea să obţinem şi să utilizăm fondurile disponibile în cadrul programelor de sprijin ale Uniunii Europene”, a declarat Tudor Meşină, directorul ADR Centru Republica Moldova.
În principiu, Acordul semnat sâmbătă prevede schimburi de experienţă în aria regiunilor de dezvoltare, în scopul dezvoltării capacităţilor tehnice ale angajaţilor celor două ADR, pentru dezvoltarea şi managementul proiectelor, precum şi stimularea ideilor de proiecte regionale de interes comun, elaborarea acestora şi identificarea resurselor financiare pentru implementarea lor. Parteneriatul va asigura transferul de cunoştinţe privind pregătirea pentru aderare la Uniunea Europeana a Republicii Moldova. În primă fază sunt vizate cooperarea în scopul dezvoltării şi consolidării legăturilor economice dintre cele două regiuni, prin organizarea de misiuni economice, evenimente de brokerage în domenii şi sectoare economice care prezintă interes pentru ambele regiuni, promovarea schimburilor culturale dintre cele două regiuni, precum şi extinderea cooperării la nivelul celor două Consilii de Dezvoltare Regională.
Sorin Poparadu