ADR Centru sprijină întocmirea propunerilor comitetelor cetăţeneşti

16 mai 2012 16:060 comments

Începând cu data de 1 aprilie 2012, cetăţenii din întreaga Europă îşi pot uni eforturile cu privire la o chestiune care este importantă pentru ei şi pot solicita Comisiei Europene să ia măsuri în acest sens. Iniţiativa cetăţenească europeană oferă oamenilor din statele membre ale Uniunii Europene posibilitatea de a participa direct la elaborarea politicilor UE, cel puţin un milion de cetăţeni putând cere Comisiei Europene să facă o propunere legislativă.
O iniţiativă cetăţenească europeană este o invitaţie adresată Comisiei Europene de a propune legislaţie pe probleme în care UE are competenţa de a legifera. O iniţiativă cetăţenească trebuie să fie susţinută de cel puţin un milion de cetăţeni ai UE, provenind din cel puţin 7 state membre din cele 27. În fiecare din aceste 7 state membre este nevoie de un număr minim de semnatari. Normele şi procedurile care reglementează iniţiativa cetăţenească sunt prezentate în Regulamentul nr 211/2011 al UE, adoptat de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene în 16 februarie 2011.
Accesand site-ul Comisiei Europene, la următorul link: http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/welcome?lg=ro, putem propune o iniţiativă sau o propunere legislativă. Înregistrarea iniţiativelor este un element pregătitor important în cadrul acestui proces. Cererile trebuie depuse de un comitet al cetăţenilor compus din cel puţin şapte cetăţeni ai UE care îşi au reşedinţa în cel puţin şapte state membre diferite ale Uniunii.
“Este o oportunitate extraordinară, care ne este oferită de Uniunea Europeană acum, în calitate de cetăţeni ai Europei, să putem propune sau sesiza aspecte în cazul în care considerăm că este nevoie de o propunere legislativă sau că nu ne sunt respectate drepturile. Trebuie doar să avem iniţiative şi idei pe care să le susţinem cu argumente concrete, să justificăm de ce dorim să schimbăm ceva. În cazul în care nu avem iniţiative putem urmări site-ul Comisiei pentru a vedea ce propun ceilalţi cetăţeni ai Europei şi să susţinem alte propuneri. Acest proces demonstrează deschiderea Uniunii Europene şi dorinţa de a implica cetăţenii în procesele legislative, aspect ce ar trebui să caracterizeze democraţia din orice ţară a Uniunii Europene. Noi suntem deschişi să susţinem propunerile comitetelor cetăţenesti din Regiunea Centru”, a declara Simion Creţu, director general ADR Centru.
Odată ce a fost înregistrată cererea pentru o iniţiativă concretă, Comitetul are la dispoziţie 12 luni pentru colectarea declaraţiilor de susţinere necesare din cel puţin şapte state membre. Pentru a fi contabilizat ca facând parte din cele şapte state membre s-a stabilit că pragul de susţinători necesar să fie egal numărului de membri ai Parlamentului European ai statului membru respectiv înmulţit cu 750. Orice cetăţean având vârsta de vot necesară participării la alegerile pentru Parlamentul European (în prezent de 18 ani în toate statele membre, cu excepţia Austriei, în care este de 16 ani) poate susţine o iniţiativă.
Numărul declaraţiilor de susţinere trebuie să fie certificat de către autorităţile competente din statele membre. Comisia va avea apoi la dispozitie trei luni pentru a analiza iniţiativa şi a decide cum să procedeze în privinţa acesteia. De asemenea, Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, în care aceştia să poată explica în detaliu problemele ridicate în cadrul iniţiativei lor. Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-şi prezenta iniţiativa în cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com