ADR Centru susţine 318 proiecte pentru îmbunătăţirea calităţi vieţii

7 martie 2012 16:200 comments

Oraşe, străzi, spitale, şcoli, centre sociale, echipamente pentru intervenţii în siuaţii de urgenţă, centre de afaceri, situri industriale, cabinete medicale şi alte activităţi ale firmelor mici, cetăţi istorice, biserici, hoteluri, puncte Salvamont şi parcuri reprezintă destinaţia celor peste 370 milioane euro contractaţi în Regiunea Centru prin ADR Centru. Fondurile sunt alocate din bugetul Programul Operaţional Regional, iar proiectele sunt localizate în toate cele şase judeţe ale regiunii, respectiv în Alba, Braşov, Covasna Harghita, Mureş şi Sibiu. În acest an se preconizează contractarea altor 60 milioane euro, fiind atins astfel indicatorul de contractare 100% a bugetului fondurilor nerambursabile alocate Regiunii Centru prin Regio.
Din cele 1081 de proiecte, depuse la sediul ADR Centru, cu o valoare totală de aproape 1,6 miliarde euro, pe parcursul celor patru ani şi jumătate de activitate a programului, autorităţile publice locale, ONG-urile şi firmele private, vor contracta, până la finele acestui an, 430 milioane euro fonduri nerambursabile. Spre exemplu, până la 28 februarie 2012 au fost contractate un număr de 318 proiecte, prin care au fost alocaţi peste 370,61 milioane euro. Alte 34 proiecte, aflate în etapă precontractuală, vor semna în perioada imediat următoare contractele de finanţare nerambursabilă ce solicită peste 59,20 milioane euro.
Proiectele contractate vor sprijini municipiile Braşov, Tîrgu Mureş şi Sibiu pentru a se dezvolta în calitate de poli de creştere şi dezvoltare urbană, iar municipiile Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Topliţa şi Miercurea Ciuc vor deveni centre urbane competitive, dezvoltate economico-social.
Pentru atingerea acestor obiective autorităţile publice locale au la dispoziţie 148,61 milioane euro pentru investiţii în infrastructura rutieră, obiective turistice şi centre sociale moderne.
„Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, în calitatea sa de Organism Intermediar care gestionează Programul Operaţional Regional la nivelul Regiunii Centru, înregistrează un număr de 101 de proiecte finalizate, din cele 318 depuse, precum şi rambursarea către beneficiari a peste 26% din bugetul programului. Toate aceste rezultate le-am înregistrat datorită unor factori multipli, printre care doresc să enumăr un management proactiv şi responsabil, dar şi experienţa de peste 14 ani pe care o avem în derularea fondurilor nerambursabile. O bună colaborare cu beneficiarii, dar şi cu AMPOR, au susţinut şi vor susţine munca experţilor ADR Centru în atingerea obiectivului propus, de a finaliza cu succes proiectele şi a absorbi eficient fondurile alocate”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.

Fonduri pentru investiţii private
Pe lângă proiectele de investiţii publice, mediul privat din Regiunea Centru a contractat un buget de 41,6 milioane euro pentru crearea a cinci centre de afaceri si susţinerea a 197 microîntreprinderi în dezvoltarea afacerilor şi crearea a peste 1000 de noi locuri de muncă.
Cu un buget de 7,79 milioane euro fonduri nerambursabile în acest an se vor finanţa patru proiecte ce urmăresc curăţarea şi reabilitarea a patru situri industriale din oraşele Tîrgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Domeniul turismului alocă un buget de aproape 24 milioane euro fonduri nerambursabile pentru administraţia publică în reabilitarea a 3 cetăţi obiectiv de patrimoniu din Alba Iulia, Rupea şi Tîrgu Mureş, precum şi pentru sectorul neguvernamental, la restaurarea a 18 biserici fortificate care vor fi incluse în circuitul turistic.
Cu un buget de aproape 22 milioane euro fonduri nerambursabile gestionat de ADR Centru, se vor moderniza 7 unităţi de cazare, se vor dezvolta 2 structuri de agrement, 3 puncte Salvamont vor fi construite iar altul va fi reabilitat, toate patru fiind complet echipate, dar se va construi şi o pârtie de schi şi se vor crea 181 locuri de muncă.
Un număr de 101 de proiecte Regio sunt deja finalizate, prin care s-au absorbit aproape 38 milioane euro. Cheltuielile totale rambursate de ADR Centru beneficiarilor de finanţare, până la finele lunii februarie 2012, sunt în valoare de peste 115 milioane euro. Pentru întreg anul 2012, la categoria de indicatori aferentă cheltuielilor, ADR Centru urmăreşte efectuarea unor plăţi până la concurenţa sumei de circa 190 milioane euro.

Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com