Aiud-Bologna, o punte a tinerilor între România şi Italia

10 aprilie 2012 14:580 comments

De 10 ani Şcoala cu clasele I-VIII „Axente Sever” din Aiud se implică în proiectele Comenius pentru elevi. La ceas aniversar, elevii şi dascălii din Aiud au fost gazde pentru o delegaţie italiană formată din 12 elevi şi 3 profesori de la Instituto Comprensivo nr. 1 din Bologna, în cadrul schimbului de clase.
O etapă importantă a proiectului a constituit-o participarea tinerilor la activităţile şcolare (ore de curs), implicarea lor în activităţile zilnice, participarea la „viaţa şcolară” în general, prilej de a cunoaşte sistemul educativ românesc, de a lua contact cu metode educative diferite de cele din şcoala italiană, dar şi de a lega noi prietenii, după cum a precizat prof. Marcela Hădărig de la şcoala gazdă. Restul timpului, sub genericul „Vreau să descopăr România”, a fost dedicat cunoaşterii oraşului nostru, a judeţului Alba dar şi a altor locuri din Transilvania.
La Aiud, oaspeţii italieni au vizitat complexul „Calvarul Aiudului”, vechea cetate, muzeele, parcul municipal cu Monumentul Studenţilor, Centrul Cultural „Liviu Rebreanu”, Primăria Muncipiului, unde tinerii au fost primiţi de edilul şef, Mihai Horaţiu Josan.
Italienii au avut şansa să viziteze o gospodărie ţărănească de la Rădeşti (cu animalele caracteristice dar şi cu…pup cu brânză şi cu varză) dar şi ferma de cai de la Leorinţ (important centru de echitaţie dar şi de terapie pentru copiii cu dizabilităţi).
Din program nu au lipsit vizite la Alba-Iulia (la Centrul Cultural Italian), şi la Sibiu. Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com