Aiudeanul Sergiu Paşca a câştigat premiul “studentul român al anului”

9 ianuarie 2013 16:290 comments

Aiudeanul Sergiu Paşca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA, a câştigat marţi seara Marele Premiu al Galei “Studentul Român al Anului din Străinătate”. Cercetătorul aiudean Sergiu Paşca a fost selectat pentru a intra în finala competiţiei Gala Studenţilor Români din Străinătate, la categoria studentul român din America, nivelul post-universitar, dar a reuşit să convingă juriul astfel că a câştigat marele premiu.
Aiudeanul Sergiu Paşca, de 30 de ani, este cercetător la Universitatea Stanford, iar în 2011 a publicat în prestigioasa revistă Nature Medicine un studiu despre autism, care a fost considerat de National Institute of Mental Health printre cele mai importante 10 studii ale anului.
„Mi-am dorit să fac cercetare ştiinţifică încă din liceu, când participam la olimpiadele de chimie. Pe parcursul studiilor mele medicale la Cluj, am simţit multă frustrare văzând cât de puţin putem face ca medici pentru pacienţii cu autism, şi am depus eforturi pentru identificarea de markeri biologici pentru aceste tulburări de neurodezvoltare. După absolvire, am obţinut bursa IBRO cu distincţia Outstanding (oferită prin competiţie internaţională unui singur candidat) pentru studii postdoctorale la Universitatea Stanford (iar ulterior bursa Morgridge). În studiile mele de la Stanford am demonstrat pentru prima dată obţinerea neinvazivă, în laborator, de neuroni de la pacienţi cu o formă de autism pornind de la celule din piele. Mai mult, am demonstrat anomalii specifice în aceste celule şi am identificat o substanţă capabilă să le inverseze. Aceste rezultate au fost publicate în Nature Medicine. Impactul acestor descoperiri este reflectat şi de obţinerea Premiului pentru Cercetare Inovativă Postdoctorală (din peste 1400 de cercetători postdoctorali din Facultatea de Medicină Stanford), premiul Sammy Kuo pentru Cel Mai Bun Articol în Neuroştiinţe la Universitatea Stanford şi prestigiosul premiu-grant internaţional NARSAD”, a declarat Sergiu Paşca.
Jurizarea celor peste 200 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi înscrişi în cele opt categorii s-a desfăşurat la sfârşitul lunii decembrie. În primă etapă, laureaţii ediţiilor precedente ale Galei au făcut preselecţia candidaţilor, iar selecţia finală a fost realizată de către un juriu prestigios format din personalităţi consacrate din zona academică, cea culturală şi cea publicistică: Ionel Haiduc – preşedintele Academiei Române şi membru corespondent în cadrul Academiei Muntenegrene de ştiinţe; Eugen Simion – critic şi istoric literar, editor, eseist, profesor universitar român, membru al Academiei Române şi preşedinte al acestei instituţii din 1998 până în aprilie 2006; George Ivaşcu – actor şi director al Teatrului Metropolis, în prezent conferenţiar universitar doctor la U.N.A.T.C Bucureşti şi la Universitatea de Litere „Lucian Blaga” din Sibiu; Sandra Pralong – consultant independent, preşedinte al Asociaţiei Române de Relaţii Publice şi fondator al Fundaţiei Synergetica; Radu Dudău – conferenţiar universitar doctor la Facultatea de Filosofie a Universităţii Bucureşti; Raed Arafat – secretar de stat la Ministerul Sănătăţii; Liviu Mureşan – fondatorul şi preşedintele executiv al Fundaţiei EURISC – Institutul European pentru Risc, Securitate şi Managementul Comunicării şi profesor asociat la Academia de Studii Economice, Bucureşti; Napoleon Pop – economist şi politician român, membru al Parlamentului României şi George Butunoiu, cel care a fost printre primii români care au înfiinţat o firmă de recrutare executivă în 1992.
l Sorin Poparadu

Leave a Reply


WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com