Albaiulianul Emil Picoş condamnat la închisoare cu suspendare
Tribunalul Sectorului 5 Bucureşti a pronunţat recent pedepsele aplicate grupării din care face parte şi albaiulianul Emil Picoş, trimise în judecată pentru terorism cibernetic. Cei trei tineri au fost trimişi în judecată de DIICOT la începutul lunii noiembrie 2012 cauza fiind soluţionată extrem de repede datorită faptului că inculpaţii şi-au recunoscut faptele. În cauză au fost numai puţin de 30 de părţi vătămate – instituţii ale statului, asociaţii sau firme, printre care s-au aflat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba şi Primăria Alba Iulia.
Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţei Picoş Mihai Emil a fost condamnat la 2 ani şi 6 luni închisoare sub supraveghere pe durata termenului de încercare de 5 ani. Pedepsele primite de ceilalţi doi inculpaţi sunt: Bălăeasa Gabriel – 3 ani închisoare sub supraveghere pe termen de 6 ani, confiscarea unor bunuri şi plata unei sume de peste 13.000 de lei daune morale; Fabian Gabor – 2 ani şi 6 luni închisoare sub supraveghere pe termenul de încercare de 5 ani şi confiscarea unor bunuri. De asemenea, cei trei tineri trebuie să plătească fiecare câte 1.700 lei cheltuieli judiciare către stat.
Liderul grupării a fost identificat ca fiind inculpatul Gabriel Bălăeasă (de 24 de ani, din Piatra Neamţ. Acesta, împreună cu inculpaţii Gabor Fábián (de 25 de ani, din Tg. Mureş) şi Mihai Emil Picoş, au desfăşurat o vastă activitate infracţională de criminalitate informatică, constând în accesarea ilegală a sistemelor informatice, sustragerea de date confidenţiale sau nedestinate publicităţii, precum şi publicarea în mediul on-line a acestor date.
Potrivit procurorilor, bazele de date confidenţiale/clasificate vizate erau de predilecţie administrate de instituţii şi persoane juridice publice, atât din România cât şi din străinătate. Din punct de vedere tehnic şi al modalităţii concrete de operare, atacurile informatice lansate asupra serverelor şi paginilor web ţintă, erau de tip SQL Injection, prin folosirea unor diferite aplicaţii informatice, respectiv Havij, SQL Map etc.
”După compromiterea şi obţinerea accesului neautorizat la site-urile vizate, membrii grupării aduceau modificări datelor informatice, executând atacuri de tip „Deface”, constând în introducerea unei pagini web în locul paginii principale a site-ului, modificare care consta în general în postarea anumitor mesaje, link-uri şi imagini prin care se revendica atacul şi se promova gruparea de hackeri” se arată în comunicatul de presă emis de DIICOT.
Atacurile erau lansate în scopul obţinerii de date informatice, date care erau după caz copiate/transferate fără drept şi publicate ulterior în mediul virtual pe diverse site-uri, ca dovadă a activităţii de hacking.