Amenzi de peste 30.000 lei pentru munca nedeclarată

23 martie 2011 00:030 comments

Conform informaţiilor inspectorului şef Horaţiu Puiu, identificarea şi combaterea muncii nedeclarate reprezintă unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii ITM Alba, motiv pentru care activitatea zilnică a inspectorilor de muncă a vizat sancţionarea muncii nedeclarate, fiind comunicate zilnic la Inspecţia muncii rezultatele controalelor efectuate.
În domeniul relaţiilor de muncă, la nivelul judeţului, în perioada 14-18 martie au fost controlate 44 de unităţi la care au fost constatate 242 de deficienţe. Au fost depistate opt persoane depistate în lucru fără forme legale de angajare. În urma controalelor au fost aplicate 42 de sancţiuni, din care 35 de avertismente şi 7 amenzi în valoare totală de 30.800 lei, din care patru pentru munca nedeclarată în cuantum de 24.000 de lei.
Societăţile sancţionate pentru muncă nedeclarată sunt: SC NEOTIK SRL – 2 persoane – 6.000 lei; SC TRITON SRL – o persoană – 3.000 lei; SC QUALITY& COMPANY SRL – 4 persoane -12.000 lei şi SC SERCAR POWER SRL – o persoană – 3.000 lei.
Principalele deficienţe stabilite în controale: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; nu s-au compensat în bani la încetarea activităţii concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată;
registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii; nu au fost transmise în termenul legal la ITM Alba modificările intervenite în registrul general de evidenţă al salariaţilor; nu se acordă spor pentru orele prestate în zilele de repaus săptămînal; dosarele personale ale salariaţilor nu conţin actele necesare angajării; nu a fost întocmită pentru anul în curs programarea efectuării concediilor de odihnă; regulamentul intern nu conţine categoriile de dispoziţii prevăzute de lege.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com