Antreprenoriat social în satele din județul Alba

16 aprilie 2013 14:093 comments

DSC05947Marți, 16 aprilie, a avut loc la Alba Iulia evenimentul Economia socială în satele românești, primul din campania de promovare a rezultatelor proiectului RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România.
Managerii din două întreprinderi sociale, Asociația Tulnicul (Scărișoara) și Asociația Roșia Montană Verde (Roșia Montană), au fost prezenți la eveniment pentru a povesti cum s-a transformat un concept, economia socială, într-o realitate, în satelele lor.
La Scărișoara, un grup de trei persoane, și-a propus să ducă mai departe obiceiurile și să producă venit din comercializarea obiectelor și lucrărilor realizate de meșterii populari din zona Munților Apuseni. Deși recent înființată, în septembrie 2012, asociația a vândut până în prezent 20 de obiecte tradiționale și este în așteptarea unor noi comenzi, care asigură sustenabilitatea întreprinerii și perpetuarea unei tradiții a zonei.
La Roșia Montană, scopul asociației este promovarea turismului, a patrimoniului cultural și natural, prin drumeții educative, ateliere, tururi ghidate. Până în prezent, membrii asociației, roșienii, au organizat 4 tururi ghidate, pentru 120 de persoane. Elevi, studenți, au vizitat principalele obiective turistice, au descoperit alături de inginerul geolog al Asociației proprietățile rocilor și mineralelor. Veniturile au fost obținute prin donații.
La Gârbova, prin cultivarea și comercializarea legumelor, membrii asociației contribuie la îmbunătățirea condițiilor social-economice ale comunității rome.
În județul Alba, prin proiectul RURES au fost înființate 3 întreprinderi sociale, la Roșia Montană, Scărișoara și Gârbova. Întreprinderile sociale sunt entități cu activitate economică, administrate de oamenii locului, care contribuie totodată la revitalizarea comunităților în care au fost create.
Proiectul RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România a facilitat înființarea a 25 de întreprinderi sociale în sate din 8 județe: Alba, Brașov, Suceava, Botoșani, Buzău, Brăila, Prahova și Călărași, a creat 50 de locuri de muncă în mediul rural, 216 persoane au primit consultanță în economie socială.
Proiectul RURES. Spațiul Rural și Economia Socială în România, implementat în perioada iulie 2010- iunie 2013. Valoarea totală a proiectului este de 9.874.142,00 lei.

Tags:

3 Comments

  • din pacate asemenea initiative nu rezolva probleme cum e cea de la Rosia Montana, unde somajul e de 80% si poluarea e in floare! in schimb pornirea proiectului minier de acolo va rezolva aceste probleme!

  • frumoasa initiativa, insa atunci cand somajul e la cote foarte ridicate, e nevoie de foarte multe locuri de munca. din fericire, la Rosia Montana este o solutie, pacat ca nu se implementeaza

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com