Apele poluate sunt una dintre cele mai mari griji ale locuitorilor din Roşia Montană!

22 martie 2012 19:243 comments

De ani de zile, roşienii primesc aceleaşi veşti proaste despre apele lor, de Ziua Mondială a Apei, sărbătorită pe 22 martie. Conform Raportului de Mediu emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, râul Arieş este, în continuare, poluat peste limitele legale. Sursele de poluare sunt apele acide şi metalele grele provenite din vechile galerii, dar şi din scurgerile de pe haldele de steril ale fostelor exploatări miniere de suprafaţă. Toate aceste probleme se vor rezolva odată cu construcţia minei de aur Roşia Montană, acesta fiind unul dintre motivele pentru care roşienii susţin demararea proiectului.
Organizaţiile Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană, Pro Dreptatea şi Pro Roşia Montană ridică, din nou, problema pe care o au roşienii de atât de mult timp: apele poluate sunt una din cele mai mari griji ale locuitorilor din zonă. Ei aşteaptă cu nerăbdare momentul în care apele care curg în apropierea aşezării în care locuiesc vor fi curate şi nu se vor mai expune riscurilor contaminării cu diferite substanţe chimice.
„De când s-au închis exploatările miniere, statul român nu a avut posibilitatea să facă nimic pentru a ajuta la curăţarea apelor din zonă. Locuitorilor le este foarte greu şi sunt în pragul disperării. În fiecare an, rapoartele de mediu oferă date sumbre despre situaţia apelor poluate. Dacă s-ar redeschide activitatea minieră şi ar fi implementată staţia de epurare propusă de investitor, lucrurile s-ar schimba”, a declarat Marcu Blăjan, Preşedinte Pro Dreptatea.
„Din galeriile miniere vechi se scurg în pârâul Roşia, în fiecare secundă, 20 de litri de ape acide, iar de aici poluarea se propagă în aval pe zeci de km în râul Abrud şi în Arieş. Din cauza acestor ape acide, flora şi fauna acvatică lipsesc aproape complet. Toate acestea s-ar remedia şi apa din Roşia Montană ar reveni la viaţă dacă proiectul minier ar demara”, este de părere Mariana Szekely, Preşedintele Asociaţiei Parteneriatul pentru Mediu Roşia Montană.
Potrivit Raportului privind Starea Mediului în judeţul Alba, emis în luna ianuarie de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, râul Arieş, în cazul căruia s-a analizat conţinutul de substanţe prioritar periculoase, a fost catalogat drept necorespunzător, fiind în continuare poluat.
Curăţarea apelor presupune instalarea unei staţii de epurare, tehnologie care ar ajuta la ecologizarea zonei şi la crearea de resurse de apă pe care locuitorii să le poată folosi. „Prin implementarea proiectului minier de la Roşia Montană, locuitorii ar beneficia de această staţie de epurare, pe care proiectul o cuprinde. Astfel, mediul nu ar mai fi poluat de apele contaminate”, afirmă dr. Andrei Jurcă, Preşedintele ONG Pro Roşia Montană.
În prezent, apele din zona Roşiei Montane înregistrează depăşiri foarte mari ale limitelor legale pentru numeroase substanţe chimice. Conform raportului emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, limitele normale pentru mangan au fost depăşite de peste 11 ori în luna ianuarie. Iar acesta nu este singurul metal găsit în apele din zonă.
Arsenul (de 5 ori peste limita legală), fierul (de 73 de ori peste limita admisă) şi zincul (de 96 ori peste limita admisă) sunt doar câteva dintre metalele care se găsesc în apele acide care se descarcă din vechile galerii miniere în bazinul hidrografic din zonă, împiedicând dezvoltarea florei şi a faunei.
Sorin Poparadu

3 Comments

  • Sa nu uitam ca Ariesul nu e un lac. El se varsa mai departe si, astfel, polueaza si alte rauri din Romania. Daca vrem sa stopam o poluare care se extinde in toata tara,trebuie inceputa ecologizarea la Rosia Montana.

  • Si statul este constient , nu a facut nimic si nici nu mai au bani pentru ca , normal traversam o perioada proasta si nici nu ii intereseaza de proiect pe cat ar trebui, el ne-ar curata si apele si ne da si bani din propriul aur

  • Deci se observa ca aceste ape sunt poluate si se afla asa de ani de zile si statul nu are bani , dar poate ajuta cu proiectul iar ong-urile de ce nu fac nimic , desi se dau mari aparatori contra poluarii, de ce nu sariti in ajutor?

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com