Aur pentru invenţia ”Filtru supraaspirant” implementat pe autobuzele STP Alba Iulia

23 aprilie 2012 14:250 comments

Inventatorul român Corneliu Birtok-Băneasă a primit sâmbătă, 21 aprilie, la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva, medalia de aur pentru invenţia denumită “Filtru supraaspirant universal pentru motoarele de mare litraj”. Invenţia a fost apreciată şi de membrii delegaţiei Poloniei, care i-au acordat un premiu special.
“Am prezentat la Geneva un filtru de aer special destinat motoarelor de mare litraj. El a fost testat deja cu rezultate foarte bune pe mai multe autobuze ale Societăţii de Transport Public din Alba Iulia. Şeful Atelierului întreţinere-reparaţii de la STP Alba Iulia, ing. Florian Borza, m-a însoţit la acest salon”, a declarat inventatorul român.
Participarea cu această invenţie la Geneva a fost posibilă în urma selecţiei naţionale organizate de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS). Manifestarea a fost programată în18-22 aprilie şi a reunit 798 de inventatori din 46 de ţări, fiind prezentate aproape 1.000 de invenţii.
Filtrul de aer asigură o scădere între 8 şi 12% a consumului de combustibil la autobuze, în condiţiile unui trafic urban. Folosirea dispozitivului permite motorului să dezvolte o putere mai mare, în condiţiile în care acesta funcţionează cu o turaţie mai mică. Diferenţa de turaţie se reflectă într-o economie de carburant, care poate ajunge până la 15 litri la100 km parcurşi. Colaborarea lui Corneliu Birtok Băneasă cu STP Alba Iulia a început anul trecut cu instalarea unui prim filtru pe un autobuz din parcul auto. Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com