CAMPANIE ANACPECA ALBA: „Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil”

7 noiembrie 2012 17:060 comments

l Sorin Poparadu

Agenţia Naţională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Alba implementează în perioada noiembrie 2012 – iunie 2013 campania „Riscurile consumului de droguri la mamă şi copil” al cărei obiectiv principal îl reprezintă sensibilizarea şi conştientizarea viitoarelor mame cu privire la riscurile asociate consumului de tutun, alcool şi droguri asupra fătului.
În cadrul campaniei vor fi organizate dezbateri privind consecinţele consumului de droguri la mamă şi copil cu participarea unor specialişti din domeniul medical, psihologic, organizarea de vizite de informare în cabinete de planning familial şi organizarea unor mese rotunde cu participarea factorilor implicaţi în asistarea medicală a viitoarelor mame.
Conform ultimului Raport Naţional privind situaţia drogurilor în România 2011, realizat de Agenţia Naţională Antidrog, una dintre cele mai importante probleme asociate consumului de droguri la părinţi este aceea că mamele consumatoare de droguri nasc adesea copii dependenţi de droguri.
În plus, aceştia prezintă, în majoritatea cazurilor, patologie medico-psiho-socială, fiind predispuşi la tulburări de dezvoltare, atât cognitive, cât şi somatice, au probleme de nutriţie şi o stare excesivă de iritabilitate.
Pe de altă parte, potrivit specialiştilor, mortalitatea infantilă este mai ridicată în rândul nou-născuţilor proveniţi din mame consumatoare de droguri. În acest sens, opiniile experţilor au relevat că administrarea drogurilor în timpul sarcinii creşte foarte mult riscul de apariţie a malformaţiilor congenitale, de naştere prematură, de greutate mică la naştere sau chiar de pierdere a sarcinii.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com