Cererea şi actele pentru pensionare se vor depune la CJP Alba înainte cu 30 de zile

9 decembrie 2010 00:030 comments

Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii Alba fac următoarele precizări referitor la stabilirea şi recalcularea pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale.
Conform dispoziţiilor art. 82 din Legea 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, cererea de pensionare împreună cu actele care dovedesc îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege se depun la casa teritorială de pensii cu 30 de zile calendaristice înainte de data îndeplinirii condiţiilor de pensionare.
Ca urmare, persoanele care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială începând cu data de 1 ianuarie 2011, pot solicita înscrierea la aceste categorii de pensii, începând cu data de 2 decembrie 2010.
Persoanele care au îndeplinit sau îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie anticipată sau anticipată parţială până la data de 31 decembrie 2010, vor putea solicita înscrierea la aceste categorii de pensii începând cu data de 3 ianuarie 2011.
În situaţia în care, până la sfârşitul lui 2010 vor interveni modificări legislative de natură să modifice precizările de mai sus, vom reveni cu menţiuni suplimentare.
Conform prevederilor art. 49 şi art. 52 din Legea 19/ 2000, modificate prin Legea nr.273/ 2009, începând cu data de 1 ianuarie 2011, trecerea de la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, la pensie pentru limita de vârstă, se face din oficiu la împlinirea vârstelor standard de pensionare prevăzute de lege.
Beneficiarii pensiei anticipate şi anticipate parţiale, care au împlinit sau împlinesc vârsta standard de pensionare pâna la data de 1 ianuarie 2011 şi nu au solicitat trecerea în categoria pensionarilor pentru limita de vârstă, vor fi trecuţi din oficiu la pensie pentru limita de vârstă, începând cu data de 1 ianuarie 2011.
Odată cu trecerea la pensie pentru limita de vârstă, conform prevederilor legale, pensia se va recalcula, după caz, prin eliminarea diminuării prevăzute de lege şi prin adăugarea perioadelor asimilate şi a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioadele de anticipare.

Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com