„Citim într-o zi cât alții în șapte ani”: Proiect YouthBank dedicat prevenirii analfabetismului

27 mai 2013 08:500 comments

youthÎn data de 28 mai 2013 vor avea loc acțiunile proiectului „Citim într-o zi cât alții în șapte ani”, proiect finanțat de Fundația Comunitară Alba prin Programul YouthBank, un proiect creat de liceenii de la Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan” Alba-Iulia, dedicat elevilor aflați la vârsta deslușirii slovelor de la Școala Generală „Vasile Goldiș” Alba-Iulia. Este un proiect unic prin vârsta beneficiarilor direcți și prin faptul că se aliniază ca obiectiv normelor și studiilor europene referitoare la competența de a citi.
Cuvinte cheie: alfabetizare, norme europene, prevenție, YouthBank, comunitate
Programul YouthBank are ca principali parteneri locali Consiliul Local și Primăria Municipiului Alba Iulia, OTP Bank și Dacia Market, fiind coordonat la nivel naţional de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Programul YouthBank pornește de la premisa că tinerii sunt o resursă pentru comunitățile locale și încurajează inițiativa civică, responsabilitatea și asumarea de către tineri a rolului de lideri. Aceștia se implică în mod practic în acțiuni și decizii locale, prin crearea și utilizarea unui fond care susține inițiativele tinerilor.
Proiectul „Citim într-o zi cât alții în șapte ani” a pornit de la studiile Uniunii Europene din care rezultă procentul de aproximativ 50% de tineri din România care au dificultăți de citire și faptul că majoritatea acestora au în biblioteca personală mai puțin de 10 cărți. Proiectul nu își propune să vindece o situație existentă, ci să îmbunătățească situația pe viitor, prin prevenție și educare către lectură.
“Inițiat de elevii Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Simion Ștefan” Alba-Iulia, proiectul „Citim într-o zi cât alții în șapte ani” arată elevilor din clasele pregătitoare și clasa întâi că lectura crește și modelează prin exemplul personal al celor mai mari, reuniți în Echipa Cititorii. Aceștia vor citi basme și vor dărui cărți de basme românești, cu o grafică modernă, pentru a atrage către lectură.
Membrii proiectului, îmbrăcați în stil tradițional românesc, parcă desprinși din basmele pe care le citesc, vor aduce cartea și cititul mai aproape de cei mici, marți, 28 mai 2013, începând cu ora 10, la Școala generală „Vasile Goldiș” Alba-Iulia. Vă invităm să susțineți acest proiect de educație prin prezența dumneavoastră, încurajând o inițiativă de suflet a tinerilor pentru comunitatea viitoare a municipiului Alba-Iulia” au declarat iniţiatorii proiectului.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com