Concurs de cultură generală în limba franceză organizat de CJ Alba

22 martie 2011 00:000 comments

Consiliul Judeţean Alba a lansat ieri, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Francofoniei, un concurs de cultură generală în limba franceză, ce se adresează elevilor de liceu din judeţul Alba.
Competiţia, dotată cu premii foarte atractive, se adresează elevilor din clasele IX-XI din Alba şi se va desfăşuara în trei etape, eliminatorii: etapa pe şcoală, etapa pe localitate şi etapa pe judeţ, începând din luna aprilie. Dacă la etapele pe şcoală şi localitate elevii câştigători vor fi premiaţi cu cărţi, CD-uri şi materiale de promovare în limbile franceză şi română, la etapa judeţeană a concursului premiile sunt mult mai mari: câştigătorul locului I va primi o excursie de o săptămână în departamentul la Manche din Franţa. Pentru câştigătorii locurilor II şi III premiile sunt surpriză, dar sunt la fel de importante.
Testele propuse spre rezolvare elevilor din Alba vor fi de tip grilă şi le vor evalua cunoştinţele privind geografia (poziţia, locuitorii, reşedinţa administrativă, natura), istoria (principalele momente şi personalităţi), organizarea administrativă (principalele instituţii, număr de unităţi administrative, organizarea administrativă a teritoriului), cultura şi elemente de civilizaţie specifice departamentului la Manche. Toate întrebările vor fi în limba franceză.
„Acest concurs se bazează pe relaţia excelentă a judeţului Alba cu departamentul la Manche din Franţa. Este un mod de a pune în valoare parteneriatul dintre cele două unităţi administrative care au interese comune şi care colaborează de mai mulţi ani în proiecte şi acţiuni concrete, fructificând această legătură. Dincolo de cunoaşterea şi promovarea reciprocă, concursul încurajează şi utilizarea limbii franceze de către elevii din Alba, făcându-i părtaşi la cultura franceză şi oferindu-le şansa de a se perfecţiona în utilizarea unei limbi străine”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba.
Concursul „Cultură şi Civilizaţie” este organizat de CJ Alba în parteneriat cu Consiliul General al departamentului la Manche din Franţa şi cu ISJAlba, bazându-se pe Protocolul de Prietenie şi Cooperare încheiat în 2005 între judeţul Alba şi departamentul La Manche. Concursul va fi organizat în oglindă de către cele două unităţi administrative. Crinela Toader

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com