Condamnăm dezinformările opozanţilor şi manifestările care încalcă demnitatea comunităţii locale

17 aprilie 2012 15:000 comments

Grupul de Susţinere condamnă ferm seria de dezinformări prin comunicate de presă lansate de cei care se opun proiectului minier şi dezvoltării economice prin minerit. Comunităţile miniere din Roşia Montana şi din jurul acestei localităti se pot salva prin minerit de la o dispariţie treptată cauzată de sărăcie. “O zonă în care peste 80% din populaţia activă nu are loc de muncă stabil şi-a pus toate speranţele în relansarea mineritului şi sprijină proiectul minier într-un procentaj de peste 95%. Roşienii cred în viitorul pe care îl va asigura proiectul minier lor şi generaţiilor viitoare”. Acordul privind începerea proiectului minier este semnificativ şi la nivel naţional, peste două treimi din populaţia României fiind de acord cu implementarea proiectului minier Roşia Montană. Într-o zonă cu o tradiţie puternică în minerit aurifer, aflată acum într-o situaţie disperată generată de lipsa oricărei activităţi economice, investitorul privat s-a angajat la crearea a câtorva mii de locuri de muncă directe şi indirecte, în timp ce opozanţii relansării mineritului vehiculează informaţii false pentru a stopa cu orice preţ investiţia de la Roşia Montană.
Formele de opoziţie faţă de proiectul minier au degenerat în ultima vreme în manifestări extreme precum provocările agresive adresate comunităţii, incitarea la violenţă şi insultele în diverse forme. Cele două organizaţii reprezentative pentru comunitatea din Roşia Montană – ong-urile Pro Dreptatea şi Pro Roşia Montană, membre ale Grupului de Susţinere – condamnă acţiunile şi atitudinile profund jignitoare întreprinse de activistul Mihai Goţiu în mijlocul comunităţii de roşieni din Munţii Apuseni. Manifestările provocate de consumul îndelungat şi excesiv de băuturi alcoolice ale sus-numitului, precum insultarea localnicilor din Roşia Montană sau cauzarea de pagube materiale, sunt aspecte subumane care ar trebui să fie descurajate şi stopate imediat. Localnicii roşieni, în numele cărora iau acum poziţie atât ong-urile Pro Roşia Montană şi Pro Dreptatea, dar şi Sindicatul Viitorul Mineritului, se simt instigaţi şi agresaţi, în timp ce adevăratele lor probleme – sărăcia şi nevoia de locuri de muncă – sunt ignorate în mod deliberat de cei care se opun proiectului minier din zonă. Cristian Albu, liderul sindicatului Viitorul Mineritului, îşi declară stupefacţia şi indignarea faţă de actele întreprinse de Mihai Goţiu la Roşia Montană: “După ce beau lăzi întregi de bere până la 5 – 6 dimineaţa, Mihai Goţiu şi alte personaje din gaşca lui jignesc localnicii înjurându-i sau scuipându-i, le înţeapă roţile maşinilor care asigură asistenţă socială la Roşia Montană, tocmai pentru a incita oamenii la violenţă” precizează Eugen Furdui, primarul comunei Roşia Montană.
Cerem organizaţiilor opozante precum Alburnus Maior, Mai Mult Verde, Greenpeace, Fundaţia Soros România şi ActiveWatch (Mircea Toma) să se delimiteze ferm de aceste acţiuni nedemne şi vulgare ale personajului M. Goţiu, care denaturează spiritul civic, nu fac cinste nimănui şi se situează sub demnitatea umană.
Grupul de Susţinere a Proiectului Roşia Montană reprezintă o iniţiativa fără precedent în România, prin care societatea civilă s-a mobilizat pentru susţinerea creării de locuri de muncă în comunităţile miniere din Munţii Apuseni şi pentru asigurarea dreptului la viaţă decentă a locuitorilor din Roşia Montană. Grupul a fost lansat oficial în iunie 2011, fiind format din peste 70 de organizaţii importante din România: sindicate, asociaţii patronale, universităţi, primării de oraşe şi comune din comunităţi cu tradiţie minieră şi nu numai, fundaţii şi organizaţii nonguvernamentale din diverse sfere de activitate şi chiar persoane fizice şi personalităţi publice.
Consiliul Coordonator al Grupului de Susţinere a Proiectului Roşia Montană

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com