Copiii şi tinerii din Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” au vizitat „Spitalul Cărţilor”

24 aprilie 2013 13:290 comments

copii 2Copiii şi tinerii ocrotiţi în Aşezământul Social „Sfântul Vasile cel Mare” din Alba Iulia au vizitat, marţi, de „Ziua Internaţională a cărţii şi a dreptului de autor”, Centrul Naţional de Restaurare şi Conservare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii sau „Spitalul Cărţilor”, aşa cum i-au spus ei. În cadrul vizitei de informare au aflat de la specialiştii centrului cum sunt tratate „cărţile bolnave”, cum sunt restaurate şi salvate cele mai valoroase exemplare şi chiar au experimentat câteva tehnici de „spălare” a cărţilor vechi. Copiii şi tinerii au fost pentru o câteva minute restauratori de carte veche şi au spălat pe rând într-o soluţie specială paginile unei cărţi. Ei au aflat şi cum se fabrica hârtia în vechime, au descoperit şi cum se restaurează coperţile din piele ale cărţilor de patrimoniu, iar în final au învăţat cum să îşi protejeze cărţile pe care le au în bibliotecă şi pe care le citesc. Copiii şi tinerii au vizitat şi Muzeul Naţional al Unirii unde au aflat povestea exponatului lunii aprilie, Evanghelia tipărită la Bucureşti în 1693, în limbile greacă şi română. Ghizii lor în această aventură în „lumea cărţilor” au fost specialiştii restauratori de carte veche Lia Zgârciu şi Alexandru Ştirban.
„Mesajul meu este să aveţi grijă de carte. Cărţile sunt adevărate comori pe care trebuie să le păstraţi şi să nu uitaţi că „dacă ai carte ai parte”” a spus Alexandru Ştirban, şeful Centrului Naţional de Restaurare şi Conservare a Cărţii Vechi din cadrul Muzeului Naţional al Unirii.
Grupul a încheiat manifestările dedicate „Zilei Cărţii” la Căminul pentru persoane vârstnice din municipiu unde a prezentat un medalion literar cu poezii şi cântece. Activităţile au cuprins luni şi o vizită la Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba unde au aflat de la bibliotecarul Felicia Colda informaţii despre istoricul instituţiei, cum se desfăşoară activitatea de împrumut a cărţilor şi cum pot la rândul lor să împrumute volumele pe care vor să le lectureze.
„Într-o perioadă în care calculatorul şi televizorul acaparează viaţa copiilor şi tinerilor noi am încercat să le reamintim că există cartea. Sperăm că au redescoperit plăcerea unică pe care o oferă lectura” a spus părintele Marcel Duda coordonatorul Aşezământului Social „Sfântul Vasile cel Mare”.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com