Coplata din sistemul sanitar poate cauza probleme organizatorice
Proiectul de HG care reglementează coplata, lansat în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii, a fost discutat de reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, în cadrul ultimei conferinţe de presă.
Directorul medical al unităţii spitaliceşti din Alba Iulia, dr. Răzvan Curcă, a precizat că ar putea să apară probleme organizatorice destul de serioase în cazul în care nu vor fi clarificate unele aspecte privind implementarea sistemului. „Pe lângă faptul că sunt foarte multe categorii ce sunt exceptate, nu este foarte clar care va fi nivelul maxim al coplăţii. Se discută că se va merge până la a 12-a parte din venitul persoanei, ori acest venit trebuie comunicat, trebuie să ajungă cumva la noi informaţia. Va fi o întreagă procedură birocratică destul de greu de îndeplinit. Dacă nu există o interconectare între bazele de date de la ANAF şi Casa de Asigurări de Sănătate, oamenii vor avea de făcut drumuri în plus. Va fi o problemă organizatorică ce, sperăm noi, va fi gestionată în mod optim. De asemenea, în momentul în care există coplată pe consultaţiile din ambulator şi nu există fonduri suficiente pentru investigaţiile şi analizele făcute aici, totul se va transfera ca şi presiune pe UPU, care deja este suprasolicitat. Dezbaterea publică a proiectului se încheie pe data de 3 septembrie, până atunci lucrurile se pot discuta. Vom vedea la final la ce variantă se va ajunge”, a spus dr. Curcă.
Ministerul Sănătăţii a lansat, vineri, în dezbatere publică, proiectul de Hotărâre de Guvern pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2011-2012, în care sunt prevăzute tarifele pentru unele servicii medicale sub formă de coplată.
După cum a exemplificat directorul medical al Spitalului Judeţean Alba, pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare de zi coplata va fi de 40 de lei iar pentru spitalizarea continuă, nivelul coplăţii va fi de 60 de lei. La consultaţiile din ambulator la un medic specialist se vor plăti 5 lei iar la un medic primar 7 lei.
Proiectul a generat deja discuţii aprinse şi critici. De exemplu, Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a cerut Ministerului Sănătăţii să renunţe la intenţia de a introduce coplata la servicii şi investigaţii în cazul pacienţilor cronici, considerând că aceasta este un atentat la siguranţa acestora.
„Introducerea sistemului de coplată la servicii şi investigaţii în cazul pacienţilor cronici ar avea un impact negativ, după povara introducerii coplăţii la medicamente, ţinând cont de severitatea acestor boli şi de necesitatea internărilor repetate pentru control şi tratament, sau pentru rezolvarea diverselor complicaţii ce apar în cursul evoluţiei secundare bolii sau tratamentului. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că, în majoritatea cazurilor, aceste boli sunt invalidante, nepermiţând pe de o parte pacientului să îşi desfăşoare o activitate normală (ceea ce duce la o diminuare a veniturilor) iar pe de altă parte crescând costurile îngrijirilor (alimentaţie individualizată, condiţii de locuit, medicamente, eventual personal de îngrijire)”, spun reprezentanţii APCR într-un comunicat de presă.
Crinela Toader