Cursuri de prim ajutor la Crucea Roșie filala Alba

19 noiembrie 2013 13:400 comments

a sti sau a nu fi

Crucea Roşie este o organizaţie cu un larg prestigiu la nivel mondial în asistarea persoanelor vulnerabile în situaţii de dezastre şi de criză.
Crucea Roşie Română este singurul furnizor de cursuri de prim ajutor cu recunoaştere la nivel european şi cu expertiză în pregătirea şi intervenţia în vederea acordării primului ajutor de bază.
Recunoscând nevoia instruirii în acest sens a personalului de la nivelul centrelor maternale, caselor de tip familial şi caselor de copii, Crucea Roşie Română Filiala Alba a organizat în perioada octombrie-noiembrie 2013, cursuri de prim ajutor pentru 110 educatori, psihologi şi asistenţi sociali care deţin atribuţii specifice şi esenţiale în îngrijirea şi ocrotirea copiilor vulnerabili din punct de vedere social, de la nivelul judeţului Alba.
Legea nr. 53/2003 cu modificarile si completarile ulterioare (Codul Muncii) prevede în art. 181, alin. 3 următoarele: Angajatorul răspunde pentru asigurarea condiţiilor de acordare a primului ajutor în caz de accidente de muncă.
Conform Legii nr. 139/1995 modificată şi completată cu Legea 524/2004 si Legea 36/2007, Crucea Roşie Română are atribuţia de a organiza cursuri de prim ajutor, obligatorii pentru categoriile profesionale expuse riscurilor de accidentare. Cursurile au o importantă componentă practică, asigurându-se accesul la manechine de ultimă generaţie, truse de prim ajutor şi consumabile sanitare. Fiecare participant primeşte la finalizarea cursului în mod gratuit un manual de prim ajutor recunoscut la nivel european.
Necesitatea de a asigura condiţiile de acordare a primului ajutor în cadrul centrelor de acest gen este cu atât mai stringentă cu cât personalul angajat are în grijă copii cu cerinţe speciale, care necesită o atenţie suplimentară din toate punctele de vedere şi care, urmare a stării de vulnerabilitate caracteristice, pot fi expuşi accidentărilor de diverse tipuri.
Colaborarea cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, instituţia care coordonează şi supervizează activitatea centrelor sociale de la nivelul judeţului nostru, a cunoscut un real succes, iar personalul instruit a oferit un feedback pozitiv, având încrederea că informatiile acumulate le vor fi de mare ajutor în preîntâmpinarea complicaţiilor de ordin medical şi intervenţia în situaţii de accidentare.
Acest tip de conlucrare cu o instituţie reprezentativă a judeţului nostru poate fi asimilată ca un model pentru toate unităţile şi societăţile comerciale care au angajați sau care lucrează cu beneficiari expuși riscurilor de accidentare.
Cu cât realizăm mai devreme că aceste cursuri de prim ajutor nu trebuie să reprezinte o alegere ci o necesitate, o alternativă de a trăi în siguranță, cu atât vom contribui la conturarea unui principiu de referinţă care va salva numeroase vieţi.
Prin programele şi activităţile realizate în beneficiul societăţii, organizaţia noastră contribuie la prevenirea şi alinarea suferinţei sub toate formele, protejează sănătatea şi viaţa, promovează respectul faţă de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naţionalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenenţă socială sau politică.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com