Despre integrarea romilor români în Anglia

23 martie 2011 00:000 comments

Ieri, la Alba Iulia, a avut loc seminarul „Comunităţile de romi din Marea Britanie: posibilităţi şi reuşite”, organizat de Asociaţia Equality cu sprijinul Ambasadei Britanice la Bucureşti. Seminarul a fost găzduit şi realizat cu sprijinul oferit de Casa de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba. Printre cei care au vorbit s-au numărat Heather Ureche – reprezentantă a asociaţiei Equality în România, Agnieszka Walsh – The Childrens Society din Londra, Jackie Ward din Bradford, oraş din nordul Angliei.
Printre cei prezenţi s-au numărat şi reprezentanţii din judeţul Alba ai Agenţiei Naţionale pentru Romi, Dică Constantin şi Maria Ciociu.
Organizaţia ne-guvernamentală Equality îşi are sediul în Anglia, dar activează în mai multe locuri din Europa, acolo unde sunt probleme de integrare a comunităţilor de romi.
În momentul de faţă în Anglia sunt aproximativ 500.000 de romi originari din Europa Centrală şi de Est. Din aceştia, mulţi provin din România. De altfel, printre cei prezenţi la simpozion s-a numărat Marian Veriga, un cetăţean de etnie romă din România care locuieşte în Anglia de 12 ani. Integrarea lui Marian Veriga şi a familiei sale în Anglia s-a făcut cu sprijinul asociaţiei Equality.
Principalele probleme pe care le întâmpină imigranţii romi din Anglia sunt: accesul la educaţia şcolară, lipsurile în cunoaşterea sistemului educaţional din Marea Britanie (total diferit de cel din România), bariera lingvistică (care îi împiedică pe imigranţi să beneficieze de anumite servicii), implicarea culturală, agresiunile şi discriminarea. Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com