Deţinuţi anticomunişti găsiţi la Râpa Robilor

8 iulie 2012 17:140 comments

La Aiud s-a încheiat a doua campanie de cercetare a mormintelor de la Râpa Robilor, unde au fost îngropaţi o parte din deţinuţii politici morţi la Penitenciarul Aiud. La 70 de cm de secţiunea făcută în 2011, acum s-a săpat o altă secţiune unde au fost identificate 4 morminte – dintre care două sunt cu siguranţă a unor deţinuţi politici.
Săpăturile au fost efectuate de o echipă de istorici din care au făcut parte Gheorghe Petrov (Cluj), Horaţiu Groza (Turda), Paul Scrobotă (Aiud), sub coordonarea istoricului Marius Oprea (director al departamentului privind investigaţiile speciale din cadrul IICCMER), cu sprijinul oferit de Penitenciarul Aiud şi al Parchetului din Cluj.
Istoricul Marius Oprea (supranumit vânătorul de securişti) ne-a declarat: „Uneori istoria nu poate să-ţi dea toate răspunsurile, ceea ce găsim noi acum sunt evidenţe fizice, mai de grabă, găsim osemintele, putem identifica, cu ajutorul medicilor legişti, vârsta celor morţi şi, în câteva situaţii, inclusiv cauza morţii. Acum cu certitudine avem de-a face cu doi deţinuţi politici, cel puţin, pentru că i-am găsit îngropaţi în aceleaşi condiţii, practic nu în coşciuge, ci în nişte lădiţe mici, în care la Penitenciar se aduceau provizii: marmeladă sau diverse alte produse pentru deţinuţi. Şi nu se grăbeau să facă coşciuge pentru politici, în mod evident, sunt din anii 50, s-au folosit la ele cuie de fabrică, cum le zicem noi”.
Gheorghe Petrov, arheolog expert, la muzeul din Cluj, ne-a declarat: „Pe baza unor mărturii emise de către foşti angajaţi ai Penitenciarului, pe lângă terenul destinat îngropării foştilor deţinuţi morţi în Penitenciar, se îngropau atât deţinuţii de drept comun, cât şi deţinuţii politici. Dar la cererea Primăriei, câteodată când era decesul cuiva care nu avea apărţinători, li se permitea să fie şi ei înhumaţi tot pe acest teren, destinat iniţial doar înhumării deţinuţilor. Din cei 4 pe care i-am identificat, unul cu siguranţă nu e deţinut politic. Este o înhumare într-un sicriu cumpărat din comerţ; se pare că defunctul este de sex feminin, are inventar funerar, inclusiv un inel pe deget, ceea ce în Penitenciar nu se putea admite. Mai este o problemă cu unul din cei 4, care tot aşa, are o monedă în inventarul funerar… Eu am asistat la demontarea fiecărui schelet. Unul dintre ei are un defect major la piciorul drept, lipsindu-i tibia, a fost purtător de proteză, vârsta celor care au fost identificaţi până în prezent este apreciată între 40 şi 60 de ani”.
Săpăturile de la Râpa Robilor au atras atenţia unor cetăţeni din Aiud, printre care şi colonelul în rezervă Marius Rusu Coldea, un aiudean, care ne-a declarat: „Aş face cu toată cuviinţa un apel la un adaggio pe care l-am întâlnit, spus de Nicolae Iorga, citatul se află la Biserica Veche din Curtea de Argeş: „Chiar dacă timpul se aşterne peste evenimente, nu avem dreptul să le uităm”. Consider salutară această iniţiativă şi consider că avem în sfârşit dreptul să aflăm adevărul despre cele întâmplate”. Iulian Brok

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com