Diminuarea şomajului prin programe de formare profesională

17 iunie 2012 16:051 comment

Numărul persoanelor care se înscriu la programe de formare profesională, organizate de furnizori privaţi au crescut în ultima perioadă de timp. Printr-un singur proiect cu finanţare europeană au fost pregătite pentru piaţa muncii peste 1.000 de persoane din judeţele Alba, Cluj şi Hunedoara.
Programele de formare profesională de iniţiere, calificare, perfecţionare, dar şi stagiile non-formale s-au pus în practică prin proiectul „Reţea de centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane”, derulat de S.C. Tobimar Construct S.R.L. Alba Iulia, în parteneriat cu Asociaţia „Sprijiniţi copiii” Alba Iulia, Centrul de Afaceri MASTER Deva şi Centrul de Informatică Minieră Cluj. Prin proiect au fost înfiinţate patru Centre rurale de dezvoltare integrată a resurselor umane: două în Alba (Pianu de Jos şi Roşia Montană), unul în Hunedoara, iar ultimul în Cluj. În cadrul centrelor, 12.000 de persoane din mediul rural: şomeri, persoane inactive, aflate în căutarea unui loc de muncă, ocupate în agricultura de subzistenţă, angajajaţi şi manageri din mediul rural, au aflat care sunt meseriile cerute pe piaţa muncii, ce avantaje au dacă îşi aleg un loc de muncă la distanţă de domiciliu, dar şi cum pot începe o afacere pe cont propriu.
Pe parcursul celor doi ani de punere în practică a proiectului, au fost derulate două programe de formare profesională de iniţiere, cinci de calificare şi trei de perfecţionare, care au fost urmate şi finalizate de 1037 de persoane din Alba, Cluj şi Hunedoara. Cursurile de iniţiere în Utilizare calculator şi prelucrare informaţii au fost finalizate de 239 de persoane, iar cele de Asistent de gestiune contabilitate primară de 138. Programele de calificare profesională au fost absolvite astfel: montator pereţi şi plafoane din ghips carton-111 de persoane, zugrav, ipsosar, tapetar, vopsitor-112, administrator pensiune turistică-108, zidar, pietrar, tencuitor-78, lucrător în comerţ -81, management-55. Cursurile de perfecţionare s-au încheiat pentru alte 115 persoane, în ocupaţiile: formator de formatori-57, expert achiziţii publice-58. Tot prin proiect au fost organizate stagii de instruire nonformală în domeniul sănătăţii, securităţii muncii şi protecţiei mediului, care au fost finalizate de 255 de persoane care au responsabilităţi în acest domeniu. Ca dovadă a impactului proiectului este şi numărul de cursanţi care şi-au găsit în loc de muncă în primele şase luni de la finalizarea programelor integrate, 55, în total.

Prelungirea proiectului cu încă 8 luni

Ca urmare a numărului mare de cereri din partea beneficiarilor pentru cursurile de formare profesională, s-a solicitat şi s-a obţinut prelungirea proiectului cu încă opt luni, până la sfârşitul anului. În această perioadă se vor organiza încă patru programe de calificare profesională: administrator pensiune turistică, montator pereţi şi plafoane din ghips carton, zidar, pietrar, tencuitor, câte o serie pentru fiecare program, respectiv 3 serii pentru lucrător în comerţ. Cel puţin 150 de persoane din cele trei judeţe îşi vor îmbunătăţi competenţele profesionale, îşi vor creşte şansele de păstrare a locului de muncă actual şi posibilităţile de a avansa profesional. Cei interesaţi de serviciile de integrare pe piaţa muncii oferite în cele trei judeţe le pot consulta gratuit pe site-ul proiectului www.rcrdiru.ro. Alte informaţii se pot obţine la telefon: 0258/761790, 0258/839199, e-mail: office@rcrdiru.ro. Crinela Toader

1 Comment

  • ACESTE MESERI SE PUTEA INVATA LA SCOALA DE MESERI, LOC DE MUNCA SA FIE.DIN PACATE SCOALA NU LE INVATA LA NIMIC CONCRET ,PARCA FIECARE ARE BANI PENTRU A INTRA LA FACULTATE PARTICULARA CARE PREGATESTE SOMERI, SI UNI CU PILE DEMNITARI IN ROMANIA.SCOALA DE MESERI, SI LOCURI DE MUNCA CU ANALIZE SERIOASE.

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com