DNA a pus sechestru asigurator pe averile primarului şi viceprimarilor din Alba Iulia

28 mai 2012 17:410 comments

Luni, 28 mai, pe adresele mai multor instituţii media au fost aduse, de către diferite surse, copii ale ”Ordonanţei de luare a măsurilor asiguratorii” în cazul învinuiţilor din dosarul subvenţiilor la transportul public din Alba Iulia.
Conform documentului, în acest dosar, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, cei doi viceprimari şi alte 8 persoane, angajaţi ai primăriei şi ai STP Alba Iulia, au calitatea de învinuiţi, iar asupra averilor ce le deţin s-a instituit sechestru asigurator.
Primarul Mircea Hava şi viceprimarii Paul Voicu şi Ioan Bogăţan sunt cercetaţi penal de către DNA-Serviciul Teritorial Alba Iulia, în dosarul subvenţiilor pentru transportul public din Alba Iulia, iar prejudiciul stabilit în această cauză de anchetatori este de 29.262.265 lei, bani încasaţi în perioada 2009-2011 de STP Alba Iulia în contul unor subvenţii acordate pentru transportul public.
„Prin rezoluţia 213/p/2011 din 17.02.2012, ora 12,00, Direcţia Naţională Anticorupţie -Serviciul Teritorial Alba Iulia a dispus începerea urmăririi penale faţă de învinuiţii Hava Gheorghe Mircea, pentru săvârşirea infracţiunii de acordare de subvenţii cu încălcarea legii prev. de art10 lit.b din Legea 78/200 cu aplic. Art. 41 alin.2 C pen şi faţă de învinuiţii […] Paul Voicu, Bogăţan Ioan […] Nicola Stelian Constantin […] pentru săvârşirea infracţiunii de acordare de subvenţii cu încălcarea legii, neurmărirea destinaţiei subvenţiei conform legii, prev. de art.26 C. Pen.rap. la art. 10 lit. b, din Legea 78/200 cu aplic. Art. 41 alin.2C.pen […]”, se arată în respectiva ordonanţă.
Tot în textul ordonanţei se precizează faptul că: „din declaraţiile date de învinuiţi după începerea urmăririi penale a rezultat că pe toată perioada executării contractului de concesiune serviciu transport public local între Primăria Municipiului Alba Iulia a rezultat fără echivoc că SC STP SA Alba Iulia a solicitat şi încasat lunar de la Primăria Alba Iulia subvenţii pentru funcţionalitate conform solicitărilor lunare ale acesteia şi că SC STP SA Alba Iulia a achiziţionat un soft informatic care permite cunoaşterea cu exactitate a numărului de călătorii efectuate pe categorii de călătorii.
Din mijloacele de probă de la dosar rezultă că în anul 2009 SC STP Alba Iulia a încasat de la Primăria municipiului Alba Iulia suma de 8.750.129 lei, în anul 2010 suma de 9.628.262 lei, iar în cursul anului 2011 suma de 10.883.874 lei, în total suma de 29.262.265 lei, motiv pentru care în cauză pentru asigurarea recuperării prejudiciului în conformitate cu dispoziţiile Legii 78/200 se vor lua măsuri asiguratorii asupra bunurilor mobile şi imobile ale învinuiţilor comunicate prin adresa nr.17500/08.03.2012 emise de Primăria Municipiului Alba Iulia până la concurenţa sumei de 29.262.265 lei”.
Astfel, conform respectivei ordonanţe, procurorii DNA au instituit în cazul primarului Mircea Hava „luarea măsurii asiguratorii a inscripţiei ipotecare” asupra imobilelor acestuia din str. Toporaşilor, nr.32 şi asupra imobilului din str. Cireşului, nr.6.
Viceprimarul Paul Voicu are instituit sechestru pe apartamentul pe care-l deţine în Alba Iulia, pe strada Ion Alexandru, pe proprietatea din Miceşti, strada Drăgăşani şi pe un imobil din Bărăbanţ.
Viceprimarul Ioan Bogăţan are, de asemenea, sechestru pe imobilul de pe strada Octavian Goga şi pe cel de pe Calea Moţilor, ambele situate în Alba Iulia.
De asemenea, conform respectivei ordonanţe, s-a pus sechestru şi pe bunurile imobile ale lui Rângheţ Georgeta Camelia, Jeler Marcel (secretarul Primăriei Alba Iulia), Teofila Ţâr (director economic în cadrul Primăriei Alba Iulia), Nicola Stelian (director STP Alba Iulia) şi Adam Daniela Mirela.
În ordonanţă se precizează faptul că toate documentele contabile au fost semnate de angajaţii primăriei iar ordinele de plată treceau prin mâinile viceprimarilor Paul Voicu şi Ioan Bogăţan. (S.P.)

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com