DUMINICĂ: Creştinii sărbătoresc Buna Vestire
În fiecare an, pe 25 martie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc praznicul Bunei Vestiri. Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că a fost aleasă de Dumnezeu să dea naştere Mântuitorului Hristos.
Praznicul Bunei Vestiri este foarte vechi şi datează din sec IV-V ca unul dintre cele mai timpurii praznice ale Maicii Domnului. În unele biserici, praznicul se sărbătorea în ajunul Bobotezei iar în Apus la data de 18 decembrie. Sărbătoarea a fost introdusă la început de către Papa Leon al II-lea ca o sărbătoare locală, generalizându-se mai târziu. În prima jumătate a secolului al V-lea, după ce Naşterea Domnului a început să fie sărbătorită la 25 decembrie, pentru Buna Vestire s-a generalizat data de 25 martie.
În popor, sărbătoarea Bunei Vestiri este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenie iar în tradiţia populară se crede că acum cântă pentru prima dată cucul, vestitorul unor lucruri importante în viaţa omului. Când o persoană îl auzea pentru prima oară cântând, trebuia să numere de câte ori cântă pentru a şti câţi ani mai are de trăit.
La acest praznic se face prima dezlegare la peşte din Postul Paştelui, a doua fiind la praznicul Intrării Domnului în Ierusalim.
l Sorin Poparadu