EDUCAȚIE: Burse și transport pentru elevi decontate din bugetul de stat.

12 februarie 2021 09:070 comments

Ministrul Educației a declarat că, pentru prima dată, din bugetul de stat vor fi decontate bursele elevilor, suma alocată fiind de 536 de milioane de lei, dar şi naveta elevilor, integral.

 

Studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă, în instituţiile de învăţământ superior acreditate, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri şi naval.

Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport, se mai arată în document.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat mulţumit de bugetul alocat domeniului pe care îl gestionează, în acest an, menţionând că suma este cu circa 3 miliarde de lei mai mare decât cea de anul trecut.

 

El a anunțat însă că se va face o dublare a fondurilor bugetare în cazul bursei pentru elevi și că există și o noutate: decontarea transportului pentru elevi de la bugetul de stat. În plus, se mărește și bugetul alocat școlilor pentru costul standard per elev.

 

„Avem 536 de milioane de lei de la bugetul de stat pentru bursele elevilor. Este o noutate, n-a mai fost până acum, până acum era în sarcina exclusivă a autorităților locale și era jumătate din acest buget.

Și avem, de asemenea, și o creștere fără precedent a componentei costului standard per elev destinat cheluielilor materiale, de 25 la sută în medie.

Această creștere va fi direcționată, vă spun de-acum, mai mult către cheltuielile materiale ale școlilor din mediul rural decât cele pentru mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât al unei centrale moderne din zona urbană”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Cîmpeanu: Sunt trei motive de stisfacție pentru elevi

„Sunt trei motive de satisfacție pentru elevi, de-asta mi-a fost mai greu să înțeleg manifestările de nemulțumire. Au trei elemente în plus în premieră: creștere semnificativă, fără precedent, pentru costul standard per elev, burse acordate pentru prima dată de la bugetul de stat și finanțare integrală a transportului, tot pentru prima dată”, a arătat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că bugetul va include o majorare în medie cu 25% a costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale, cu precizarea că procentele mai mari vor fi direcţionate către şcolile din mediul rural.

„Această creştere va fi direcţionată mai mult către cheltuielile materiale ale şcolilor din mediul rural decât pentru cele din mediul urban, pentru simplul motiv că randamentul unei centrale pe lemne în mediul rural este mult mai scăzut, spre exemplu, decât cel al unei centrale moderne din zona urbană; pentru simplul motiv că în şcolile din mediul rural sunt mai puţini elevi, deci suma totală avută la dispoziţie de către şcoală este mai mică”, a explicat ministrul.

Sursa: digi24.ro

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com