Urmărirea penală împotriva firmei din Blaj care a vândut carne de cal în loc de carne de vită

21 februarie 2013 08:370 comments

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba au făcut primele precizări privind controalele desfăşurate la firma din Blaj bănuită că ar fi comercializat carne de cal în loc de carne de vită:
”În după-amiaza zilei de 19.02.2013 am fost sesizaţi de către ANSVSA cu privire la o suspiciune de comercializare a cărnii de vită congelată prin substituirea cu carne de cal, către o unitate din Bucureşti, de către un depozit frigorific din judeţul Alba.
Inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Alba s-au deplasat în seara aceleiaşi zile la sediul depozitului, controlând întreaga cantitate de carne de vită existentă şi documentele care să ateste provenienţa acesteia. Totodată s-au recoltat un numar de 8 probe, câte una din fiecare sortiment identificat, care au fost trimise pentru identificare de specie la IISPV, restul cantităţii de carne (757,25 kg) a fost sechestrată într-un spaţiu de frig separat, în condiţii adecvate de păstrare, până la primirea Buletinelor de Analiză.
În cursul zilei de miercuri, 20.02.2013, echipa de inspectori din cadrul DSVSA Alba au continuat verificările, costatând unele neconcordanţe între cantităţile recepţionate şi cele livrate, la sortimentul “vrăbioară de vită”. S-au extins cercetările şi s-a constatat că unitatea a recepţionat de la o firmă din Bucureşti, în data de 27.03.2012, cantitatea de 433,3 kg, cu data de expirare 05.10.2012. Conform evidenţelor de lotizare, acest lot a primit un număr de lot intern şi a fost etichetat ulterior cu etichete confecţionate cu ajutorul unei imprimante, pe care erau trecute o altă marcă de identificare a altui furnizor şi o altă dată de valabilitate.
În funcţie de rezultatul analizelor de laborator se vor dispune măsurile în consecinţă.
Unitatea a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 12.000 lei pentru deficienţele constatate”, se arată în comunicatul de presă al DSVSA Alba.
cal bun
Prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer a precizat că deja Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a început urmărirea penală împotriva firmei din Blaj. „Greșeala societății a fost următoarea: după ce a cumpărat această carne pe caretoate documentele o confirmau că este carne de vită, ei au reetichetat acea marfă datorită faptului că termenul de expirare era destul de aproape. Și a etichetat-o cu alt cod, al altei societăți ca producătoare, dar fiind tot carne de vită. Pentru aceasta cei de la Direcția Sanitar Veterinară i-au aplicat o amendă 12.000 lei. Vreau să vă spun că am dat dispoziție poliției economice și Gărzii Financiare să efectueze verificări, în urma verificărilor s-a început urmărirea penală pentru înșelăciune cu privire la calitatea mărfurilor și există și articolul în Codul Penal, 297 care incriminează această faptă, iar pedeapsa este între 1 și 7 ani (n.red. de închisoare) . Cel care a făcut să plătească, pentru că noi nu vrem să tolerăm astfel de manifestări și avem practic toleranță zero pentru așa ceva”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer El a mai spus că rezultatul analizelor probelor ridicate de la firma din Blaj vor fi cunoscute cel mai probabil luni. Atunci se va şti cel mai sigur dacă în acest caz a fost vorba de carne de vită sau carne de cal.

Tags:

Leave a Reply


WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com